Γιατί τα δόντια είναι τόσο ευαίσθητα; Οδοντίατρος Μαρία Λαλούση Γλυφάδα

Γιατί τα δόντια είναι τόσο ευαίσθητα;

Έχετε νιώσει ποτέ πόνο ή δυσφορία μετά από μια μπουκιά παγωτό ή μια κουταλιά ζεστή σούπα; Αν ναι, δεν είστε ο μόνος.

Ενώ ο πόνος που προκαλείται από ζεστά ή κρύα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι τερηδόνας, είναι επίσης κοινό χαρακτηριστικό σε άτομα που έχουν ευαίσθητα δόντια.

Η ευαισθησία των δοντιών, ή “υπερευαισθησία οδοντίνης”, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: πόνος ή δυσφορία στα δόντια ως απάντηση σε ορισμένα ερεθίσματα, όπως σε ζεστά ή σε κρύα.

Μπορεί να είναι προσωρινό ή χρόνιο πρόβλημα και μπορεί να επηρεάσει ένα ή πολλά δόντια ή όλα τα δόντια σε ένα μόνο άτομο. Μπορεί να έχει μια σειρά από διαφορετικές αιτίες, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ευαίσθητων δοντιών αντιμετωπίζονται εύκολα με μια αλλαγή στη διαδικασία της στοματικής μας υγιεινής.

Συμπτώματα

Τα άτομα με ευαίσθητα δόντια μπορεί να παρουσιάσουν πόνο ή δυσφορία ως απάντηση σε ορισμένα ερεθίσματα. Μπορεί να αισθανθείτε αυτόν τον πόνο στις ρίζες των προσβεβλημένων δοντιών. Τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα περιλαμβάνουν:

 •  Ζεστά τρόφιμα και ποτά
 • Κρύα τρόφιμα και ποτά
 • Κρύος αέρας
 • Γλυκά τρόφιμα και ποτά
 •  Όξινα τρόφιμα και ποτά
 •  Βούρτσισμα ή οδοντικό νήμα
 •  Στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ

Τα συμπτώματα σας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν κατά την διάρκεια του χρόνου χωρίς προφανή λόγο. Μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως έντονα.

Τι προκαλεί ευαισθησία στα δόντια

Μερικοί άνθρωποι έχουν από την φύση τους πιο ευαίσθητα δόντια από άλλους λόγω του ότι έχουν λεπτότερο σμάλτο (αδαμαντίνη). Το σμάλτο είναι το εξωτερικό στρώμα του δοντιού που το προστατεύει. Σε πολλές περιπτώσεις, το σμάλτο του δοντιού μπορεί να φθαρεί από:

• Από δυνατό βούρτσισμα και με τη χρήση μιας σκληρής οδοντόβουρτσας
• Τρίξιμο των δοντιών σας τη νύχτα
• Τακτική κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών

Μερικές φορές, άλλες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθησία των δοντιών.

 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση οξέος από το στομάχι και τον οισοφάγο και μπορεί να φθείρει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου. Οι καταστάσεις που προκαλούν συχνό έμετο – συμπεριλαμβανομένης της γαστροπαρεσίας και της βουλιμίας – μπορούν επίσης να προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο με το παραγόμενο οξύ.
 • Η υφίζηση των ούλων μπορεί να αφήσει τμήματα του δοντιού εκτεθειμένα και απροστάτευτα, προκαλώντας επίσης ευαισθησία.

Η τερηδόνα, τα σπασμένα δόντια, τα φθαρμένα σφραγίσματα ή θήκες μπορούν να αφήσουν την οδοντίνη του δοντιού εκτεθειμένη, προκαλώντας ευαισθησία. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα αισθανθείτε ευαισθησία μόνο σε ένα συγκεκριμένο δόντι ή περιοχή στο στόμα αντί για την πλειοψηφία των δοντιών.

Τα δόντια σας μπορεί να έχουν προσωρινά ευαισθησία μετά από τις οδοντιατρικές εργασίες, όπως είναι τα σφραγίσματα, οι θήκες ή η λεύκανση των δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση, η ευαισθησία θα περιοριστεί μόνο σε ένα δόντι ή στα γειτονικά δόντια από εκείνο το δόντι που έλαβε την οδοντιατρική εργασία. Αυτό θα υποχωρήσει μετά από αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Διάγνωση

Εάν αντιμετωπίζετε ευαισθησία στα δόντια, κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει την υγεία των δοντιών σας και να ελέγξει για πιθανά προβλήματα όπως τερηδόνες, σπασμένα σφραγίσματα ή ούλα με υφίζηση που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ευαισθησία.
Ο οδοντίατρός σας μπορεί να το κάνει αυτό κατά τη διάρκεια του συνήθους οδοντιατρικού καθαρισμού σας. Θα καθαρίσει τα δόντια σας και θα κάνει και την κλινική εξέταση. Μπορεί να ακουμπίσει τα δόντια σας χρησιμοποιώντας οδοντιατρικά εργαλεία για να ελέγξει για ευαισθησία και μπορεί επίσης να κάνει μια ακτινογραφία στα δόντια σας για να αποκλείσει αιτίες όπως τερηδόνες.

Θεραπεία

άνδρας πονάει γιατι έχει ευαίσθητα δόντια στο κρύο νερό

Εάν η ευαισθησία των δοντιών σας είναι ήπια, μπορείτε να δοκιμάσετε σκευάσματα που πουλιούνται στα φαρμακεία.

Επιλέξτε οδοντόκρεμα που θεωρείται ως ειδικά φτιαγμένη για ευαίσθητα δόντια. Αυτές οι οδοντόκρεμες έχουν απευαισθητικά συστατικά που βοηθούν από το να εμποδίσουν την ευαισθησία του νεύρου του δοντιού

Όταν πρόκειται για στοματικό διάλυμα, επιλέξτε ένα χωρίς αλκοόλ, καθώς θα ερεθίζει λιγότερο τα ευαίσθητα δόντια.

Χρησιμοποιείτε μαλακές οδοντόβουρτσες και το απαλό βούρτσισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Συνήθως χρειάζονται αρκετές φορές για να λειτουργήσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Θα πρέπει να δείτε μια βελτίωση μέσα σε μια εβδομάδα.

Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν λειτουργούν, μπορείτε να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας για συνταγογραφούμενη οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα. Μπορεί επίσης ο οδοντίατρος σας να εφαρμόσει τζελ φθορίου ή απευαισθητοποιητικούς παράγοντες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του σμάλτου και στην προστασία των δοντιών σας.

Θεραπεία ιατρικών παθήσεων που προκαλούν ευαισθησία στα δόντια

Εάν οι υποκείμενες καταστάσεις προκαλούν ευαισθησία στα δόντια σας, θα πρέπει να τις θεραπεύσετε πριν προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών.

Η GERD (γάστροοισοφαγιγική παλινδρόμηση) μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιόξινα και η βουλιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια ψυχιάτρου.

Τα ούλα με υφίζηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με πιο απαλό βούρτσισμα και την διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.

Σε περιπτώσεις έντονης ευαισθησίας και δυσφορίας λόγω σοβαρής υφίζησης των ούλων, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει τη χειρουργική τοποθέτηση ουλικών μοσχευμάτων. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ιστού από τον ουρανίσκο και την τοποθέτησή του πάνω από τη ρίζα για την προστασία του δοντιού.

Μπορείτε να μάθετε τον εαυτό σας να σταματήσει να σφίγγει ή να τρίζει τα δόντια του με το να είναι προσεκτικός με τι κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μείωση του στρες και της καφεΐνης πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το τρίξημο των δοντιών σας τη νύχτα.

Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό νάρθηκα τη νύχτα για να αποτρέψετε την αποτριβή των δοντιών σας.

Ποια είναι η προοπτική για τα ευαίσθητα δόντια

Εάν η ευαισθησία των δοντιών σας δυσκολεύει κατά την διάρκεια του φαγητού, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για την εύρεση λύσης. Υπάρχουν πολλές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα σχεδιασμένα για ευαίσθητα δόντια τα οποία είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα τερηδόνων ή πιθανή βλάβη των ριζών, ώστε να μπορείτε να λάβετε θεραπεία γρήγορα και να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 •  Ξαφνικός πόνος στα δόντια που εμφανίζεται χωρίς προφανή αιτία
 • Ευαισθησία που εντοπίζεται σε ένα μόνο δόντι
 • Οξύς πόνος αντί για ηπιότερο πόνο
 • Χρωστικές στην επιφάνεια των δοντιών σας
 • Πόνος όταν δαγκώνετε ή μασάτε

To παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Health4u.gr

Similar Posts