Περιοδοντικές θεραπείες και συμβουλές για την ασθένεια των ούλων
Οι θεραπείες κυμαίνονται από μη χειρουργικές (συντηρητικές), που ελέγχουν τη βακτηριακή ανάπτυξη, μέχρι τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των υποστηρικτικών ιστών.
Μη χειρουργικές – Συντηρητικές θεραπείες
Θεραπείες για ασθένεια των ούλων που δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:
- Επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την πλάκα και την πέτρα (πλάκα που συσσωρεύεται και σκληραίνει πάνω στην επιφάνεια του δοντιού και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό) πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων αλλά και των δοντιών. Εάν έχετε περιοδοντικό πρόβλημα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό περισσότερο από δύο φορές τον χρόνο. Οι οδοντιατρικοί καθαρισμοί δεν αποτελούν θεραπεία για την ενεργό ασθένεια των ούλων. Είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο που μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εξέλιξή του.
- Ριζική απόξεση. Πρόκειται για βαθύ καθαρισμό, μια μη χειρουργική διαδικασία που γίνεται κάτω από τοπικό αναισθητικό, όπου η πλάκα και η πέτρα πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων αποξέονται και οι τραχιές επιφάνειες στη ρίζα του δοντιού γίνονται ομαλές. Η εξομάλυνση των τραχιών επιφανειών αφαιρεί τα βακτήρια και παρέχει μια καθαρή επιφάνεια για την επανεγκατάσταση των ούλων στα δόντια.
Χειρουργικές θεραπείες
Χειρουργικές θεραπείες για την ασθένεια των ούλων είναι:
- Χειρουργική επέμβαση μείωσης θυλάκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα ούλα ανασηκώνονται από το οστό και η πέτρα αφαιρείται κάτω από τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μη ομαλές επιφάνειες του κατεστραμμένου οστού εξομαλύνονται, για να περιορίσουν τις περιοχές οι οποίες μπορεί να κρύβουν βακτήρια που προκαλούν ασθένεια. Στη συνέχεια τα ούλα τοποθετούνται έτσι ώστε ο ιστός να ταιριάζει άνετα γύρω από το δόντι. Αυτή η μέθοδος μειώνει το μέγεθος του θυλάκου, ελαττώνοντας έτσι τις περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια και μειώνοντας την πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο.
- Οστικά μοσχεύματα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση θραυσμάτων του δικού σας οστού, συνθετικού οστού ή ξένου οστού για να αντικαταστήσετε το οστό που καταστρέφεται από ασθένεια των ούλων. Τα μοσχεύματα χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για την αναγέννηση των οστών, η οποία αποκαθιστά τη σταθερότητα στα δόντια. Η νέα τεχνολογία, που ονομάζεται μηχανική ιστών, ενθαρρύνει το σώμα σας να αναγεννά τα οστά και τους ιστούς με ταχύτερο ρυθμό.
- Μεταμοσχεύματα μαλακών μορίων. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τα λεπτά ούλα ή γεμίζει τα μέρη όπου τα ούλα έχουν υποχωρήσει. Το μεταμόσχευμα, που λαμβάνεται συνήθως από την οροφή του στόματος (ουρανίσκο), σταθεροποιείται στη θέση του με ράμματα, προσθέτοντας ιστό στην πληγείσα περιοχή.
- Κατευθυνόμενη αναγέννηση ιστών. Εκτελείται όταν το οστό που στηρίζει τα δόντια σας έχει καταστραφεί. Η διαδικασία αυτή διεγείρει την ανάπτυξη των οστών και των ούλων. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός πλέγματος μεταξύ του οστού και του ιστού των ούλων. Αυτό βοηθάει τον ιστό των ούλων να αναπτυχθεί στην περιοχή όπου πρέπει να είναι το οστό, επιτρέποντας στο οστό και τον συνδετικό ιστό να αναγεννηθούν για να στηρίξουν καλύτερα τα δόντια.
Σε μερικούς ασθενείς, η μη χειρουργική διαδικασία είναι το μόνο που χρειάζονται για τη θεραπεία περιοδοντικών ασθενειών. Χειρουργική απαιτείται όταν ο ιστός γύρω από τα δόντια είναι μη υγιής και δεν μπορεί να θεραπευτεί με μη χειρουργικές επιλογές.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία
περιοδοντικών νόσων
Οι αντιβιοτικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε συνδυασμό με χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες θεραπείες είτε μόνες τους, για τη μείωση ή προσωρινή εξάλειψη των βακτηρίων που σχετίζονται με τις περιοδοντικές νόσους.
Η χλωροεξιδίνη είναι ένα αντιμικροβιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της πλάκας και της ουλίτιδας. Το φάρμακο είναι διαθέσιμο ως στοματικό διάλυμα ή ως τσιπ γεμισμένο με ζελατίνη, που τοποθετείται σε θυλάκους έπειτα από την απόξεση των ριζών και απελευθερώνει το φάρμακο αργά για περίπου επτά ημέρες. Άλλα αντιβιοτικά, όπως η δοξυκικλίνη, η τετρακυκλίνη και η μινοκυκλίνη, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των περιοδοντικών νόσων.
Ειδικές προετοιμασίες πριν από τη θεραπεία των περιοδοντικών νόσων
Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος είναι σε θέση να εκτελέσουν τις περισσότερες διαδικασίες στο ιατρείο τους. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεξαγωγή της θεραπείας, ο βαθμός ενόχλησης και ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της διαδικασίας και τη γενική υγεία. Μπορεί να δοθεί τοπική αναισθησία για να μειωθεί ο πόνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας των περιοδοντικών νόσων. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να σας δοθεί ένα φάρμακο πριν από την έναρξη της θεραπείας για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας:
- Κόκκινα, διογκωμένα ούλα
- Αιμορραγία μετά το νήμα ή το βούρτσισμα
- Τα ούλα αποσπώνται ή, παρατηρώντας τα, φαίνεται να βλέπετε μεγαλύτερη επιφάνεια δοντιών από ότι συνήθως
- Πόνος όταν δαγκώνετε ή μασάτε
- Δόντια με κινητικότητα.
Συνθήκες και προβλήματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν:
- Ορισμένες ασθένειες. Οποιεσδήποτε συνθήκες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της αρθρίτιδας, μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.
- Παρενέργειες σε φάρμακα. Για να έχετε ένα υγιές στόμα, χρειάζεστε αρκετό σάλιο για την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Ωστόσο, πολλά φάρμακα, όπως αυτά για κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις, μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, που ενδέχεται να σας κάνει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.
Συμβουλές για την πρόληψη των περιοδοντικών νόσων:
- Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Η κακή τεχνική βουρτσίσματος μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντική νόσο.
- Οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
- Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα.
- Κάντε τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, αλλά κάποιοι μπορεί να χρειάζονται συχνότερες επισκέψεις, ανάλογα με τις οδοντιατρικές τους ανάγκες.
- Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να θεραπευτεί. Έτσι, φροντίστε να έχετε μια καλή, ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
- Σταματήστε το κάπνισμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, το κάπνισμα μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την περιοδοντική νόσο.
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στο: