Η φροντίδα της στοματικής υγείας στην εγκυμοσύνη
Οι περισσότερες γυναίκες είναι προετοιμασμένες για τις αλλαγές που πρόκειται να βιώσουν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν γνωρίζουν όμως ότι αλλαγές μπορεί να συμβούν και στη στοματική κοιλότητά τους.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα σε ορισμένες γυναίκες, όπως ουλίτιδα και τερηδόνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει το μωρό, ακόμη και να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
«Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα και τη διάθεση, αλλά και τη στοματική υγεία.
Η τάση για φαγητό, και ειδικά για γλυκά, σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης, κατά συνέπεια αύξηση της πλάκας στα δόντια. Συνεπώς, το βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος καθημερινά είναι εξαιρετικά σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», επισημαίνει.
Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πρωινές αδιαθεσίες δεν έχουν σχέση με την κακή αναπνοή ή τη στοματική υγεία, αλλά στην πραγματικότητα έχουν. «Στον έμετο εμπεριέχονται πολλές όξινες ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια, όπως διάβρωση της αδαμαντίνης. Όσες γυναίκες υποφέρουν από πρωινές αδιαθεσίες πρέπει να περιμένουν λίγο πριν βουρτσίσουν τα δόντια τους», αναφέρει η κ. Λάλουση.
Ουλίτιδα εγκυμοσύνης
«Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην gingivitis κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία είναι γνωστή ως ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, διογκωμένα, κόκκινα ή ευαίσθητα ούλα, δόντια με κινητικότητα και έκκριση πύου από τα ούλα. Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα εγκυμοσύνης μπορεί να αποδυναμώσει τα δόντια και τα ούλα, ενώ η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολύ συχνά είναι επίσης και τα πυογενή κοκκιώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία είναι κόκκινα και άμορφα ογκίδια που μπορούν να εμφανιστούν πάνω στα ούλα και μεταξύ των δοντιών. Τα καλά νέα είναι ότι μετά τον τοκετό συνήθως εξαφανίζονται, ωστόσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη, όπως και οι σωστές συμβουλές για τη διαχείριση της στοματικής υγείας», λέει η οδοντίατρος.
Οδοντική νόσος: Μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας;
Η οδοντική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει ένα έμβρυο που αναπτύσσεται. «Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τις επιπτώσεις των οδοντικών προβλημάτων, όπως η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και άλλες οδοντικές ασθένειες, έχει διαπιστωθεί ότι η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση, ενδεχομένως μάλιστα να προκαλέσει και πρόωρο τοκετό. Έρευνες έχουν επίσης εξετάσει την περιοδοντική νόσο, εκτιμώντας ότι επηρεάζει περίπου δεκαοκτώ σε κάθε εκατό πρόωρες γέννες. Επιπλέον, η τερηδόνα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει το μωρό και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κοιλοτήτων σε νεαρή ηλικία», τονίζει η κ. Λάλουση.
Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο και οι τακτικοί έλεγχοι στα δόντια καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικοί. «Οι περισσότερες θεραπείες δεν επηρεάζουν το έμβρυο. Ωστόσο, εκείνες που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συζητιούνται προσεκτικά με τον οδοντίατρο. Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται εάν εμφανιστούν πρησμένα, φλεγμαίνοντα ή κόκκινα ούλα, ειδικά εάν αιμορραγούν. Επιπλέον, αν υπάρχει κακή αναπνοή, είναι συνετό να γίνει επίσκεψη οδοντίατρο για τον σωστό έλεγχο και τη διαχείριση του προβλήματος», επισημαίνει η κ. Λάλουση.
Τι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
«Προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα και από τις πέντε ομάδες τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και ψωμί. Επιπλέον, εάν τρώτε κρέας, προτιμάτε το άπαχο και το κοτόπουλο καθώς και ψάρι, όπως και tofu, που αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στο κρέας. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι επίσης καλές τροφές. Τέλος, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά, τουλάχιστον κάθε 3-6 μήνες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού», καταλήγει η οδοντίατρος.
Για να μάθετε περισσότερα για τη στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τηλεφωνείστε στο 2114167676 ή στείλτε μας email στο info@marialalousi.com για να κλείσετε ένα ραντεβού.
Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στο: