Εξαγωγή Δοντιού στη Γλυφάδα

Εξαγωγή δοντιού στην Γλυφάδα. Πλήρης ενημέρωση για την εξαγωγή δοντιού και φρονιμίτη. Δείτε πως γίνεται και διαβάστε για πιθανούς κινδύνους όπως το ξηρό φατνίο. Πιο συγκεκριμένα θα βρείτε πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα ασθενών του οδοντιατρείου μας στη Γλυφάδα.

Aυτή στη σελίδα απαντά με σε ερωτήματα σχετικά με το τι είναι η εξαγωγή δοντιού, τους λόγους που κάποιος ασθενής θα έπρεπε να κάνει μια τέτοια θεραπεία και πως ακριβώς γίνεται η εξαγωγή δοντιών. Ακόμα θα διαβάσετε τις απαντήσεις μας σε ερωτήσεις όπως, αν πονάει η εξαγωγή δοντιού, τι πρέπει να κάνετε μετά την αφαίρεση, τι φάρμακα μπορείτε να πάρετε πριν και μετά την εξαγωγή και τέλος τους κινδύνους – παρενέργειες μιας εξαγωγής.

Τι είναι η εξαγωγή δοντιού;

Η εξαγωγή δοντιού είναι η αφαίρεση ενός δοντιού από το οστό που βρίσκεται στο στόμα μας. 

Εάν ο δόντι έχει σπάσει από κάποιο τραυματισμό ή έχει καταστραφεί από τερηδόνα, ο οδοντίατρος σας θα προσπαθήσει να το διορθώσει με ένα σφράγισμα ή θήκη δοντιού – στεφάνη ή κάποια άλλη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση. 

Μερικές φορές, όμως, υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά και το δόντι δεν μπορεί να επισκευαστεί με τους παραπάνω τρόπους. 

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γίνει εξαγωγή του δοντιού το οποίο είναι τραυματισμένο. Ακόμα, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί εξαγωγή δοντιού όταν ένα δόντι παρουσιάζει πολύ μεγάλη κινητικότητα και δεν μπορεί να σωθεί με άλλους τρόπους.

Εξαγωγή Δοντιού Γλυφάδα

Ποιοι είναι λόγοι για να κάνει κάποιος εξαγωγή δοντιού;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι κύριοι λόγοι για να γίνει μία εξαγωγή δοντιού είναι όταν έχει σπάσει κάποιο δόντι ή έχει καταστραφεί από την τερηδόνα και δεν μπορεί να αποκατασταθεί με θεραπείες όπως το σφράγισμα ή θήκη δοντιού – στεφάνη

Βέβαια υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι για να πραγματοποιηθεί μία εξαγωγή δοντιού οι οποίοι αναφέρονται παρακάτω:

Μερικοί άνθρωποι έχουν επιπλέον δόντια που εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων δοντιών και έτσι πρέπει να γίνει αφαίρεση.

Μερικές φορές τα δόντια των παιδιών (νεογιλά δόντια) δεν πέφτουν εγκαίρως για να επιστρέψουν στα μόνιμα δόντια να αναπτυχθούν.

Οι άνθρωποι που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία ίσως χρειαστούν να βγάλουν δόντια για να δημιουργήσουν χώρο για τα δόντια που μετακινούνται στη θέση τους.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ακτινοβολία στο κεφάλι και στον αυχένα μπορεί να χρειαστεί να βγάλουν τα δόντια στην περιοχή της ακτινοβολίας.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν καρκινικά φάρμακα μπορεί να αναπτύξουν μολυσμένα δόντια επειδή αυτά τα φάρμακα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει εξαγωγή των μολυσμένων δοντιών.

Ορισμένα δόντια μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν εάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πηγή μόλυνσης μετά από μεταμόσχευση οργάνου. Τα άτομα με μεταμοσχεύσεις οργάνων έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης επειδή πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν ή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι φρονιμίτες, συχνά εξάγονται είτε πριν είτε μετά την ανάπτυξη τους. Συχνά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή αργότερα. Πρέπει να απομακρυνθούν  αν προκαλέσουν πόνο ή έχουν κύστη ή λοίμωξη. Αυτά τα δόντια συχνά μένουν στο οστό και δεν μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Σε αυτή την περίπτωση, το δόντι πρέπει να αφαιρεθεί.

Αν αναμένετε να έχετε θεραπεία με ενδοφλέβια φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά για ιατρικό πρόβλημα, φροντίστε να δείτε πρώτα τον οδοντίατρό σας. Εάν χρειάζεται να αφαιρεθούν  δόντια, αυτό πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή. Κάνοντας εξαγωγή δοντιών μετά από θεραπεία με διφωσφονικό αυξάνει τον κίνδυνο οστεονέκρωσης (θανάτου οστού) στη γνάθο.

Πως γίνεται η εξαγωγή δοντιού;

Ο οδοντίατρος θα λάβει μια ακτινογραφία από την περιοχή για να βοηθήσει στον προγραμματισμό του καλύτερου τρόπου εξαγωγής του δοντιού. 

Θα πρέπει να παράσχετε στον οδοντίατρο σας το πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό σας ιστορικό και μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε. 

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαγωγής:

Απλή εξαγωγή δοντιού 

Μια απλή εξαγωγή περιλαμβάνει την εξαγωγή ενός δοντιού. Οι γενικοί οδοντίατροι συχνά κάνουν απλές εξαγωγές. 

Σε μια απλή εξαγωγή, ο οδοντίατρος χαλαρώνει το δόντι με ένα όργανο που ονομάζεται μοχλός. 

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται  οδοντάγρα για να αφαιρέσει το δόντι.

Χειρουργική εξαγωγή δοντιού

Μια χειρουργική εξαγωγή είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Χρησιμοποιείται εάν ένα δόντι μπορεί να έχει σπάσει στη γραμμή των ούλων ή έχει παραμείνει μέσα στο στόμα. Οι χειρουργικές εξαγωγές συνήθως πραγματοποιούνται από τους γναθοχειρουργούς. Ωστόσο, γίνονται και από γενικούς οδοντιάτρους. 

Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στα ούλα σας. Οι περισσότερες απλές εξαγωγές μπορούν να γίνουν μόνο με ένεση (τοπικό αναισθητικό). Μπορείτε να πάρετε  φάρμακα για να σας βοηθήσουμε να χαλαρώσετε.

Για μια χειρουργική εξαγωγή θα λάβετε ένα τοπικό αναισθητικό και μπορεί επίσης να έχετε ενδοφλέβια αναισθησία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν γενική αναισθησία. Αυτοί είναι ασθενείς με συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα και μερικές φορές μικρά παιδιά.

Πονάει η εξαγωγή δοντιού;

Κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής δοντιών, μπορεί να αναμένεται να αισθανθείτε πίεση, αλλά δεν υπάρχει πόνος. Εάν αισθανθείτε πόνο ή τσίμπημα, ενημερώστε το γιατρό σας.

Η απομάκρυνση ενός δοντιού είναι χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να περιμένετε κάποια δυσφορία μετά από ακόμη και απλές εξαγωγές.

Οι χειρουργικές εξαγωγές γενικά προκαλούν περισσότερους πόνους μετά τη διαδικασία σε σχέση με τις απλές εξαγωγές. Το επίπεδο δυσφορίας και το πόσο διαρκεί θα εξαρτηθεί από το πόσο δύσκολο ήταν να αφαιρεθεί το δόντι.

Τι πρέπει να κάνω μετά την εξαγωγή δοντιού;

Μετά από μια εξαγωγή, θα σας ζητηθεί να δαγκώσουν ένα κομμάτι γάζας για 20 έως 30 λεπτά. Αυτή η πίεση θα επιτρέψει να πήξει το αίμα. Θα εξακολουθείτε να έχετε μικρή ποσότητα αιμορραγίας για τις επόμενες 24 ώρες περίπου. Θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά.

Μην ενοχλείτε τον θρόμβο που σχηματίζεται στο τραύμα.

Μπορείτε να βάλετε παγοκύστες στο πρόσωπό σας για να μειώσετε το πρήξιμο. Συνήθως, παραμένουν για 20 λεπτά τη φορά και αφαιρούνται για 20 λεπτά. Εάν το σαγόνι σας πονάει  και είναι άκαμπτο μετά το πρήξιμο εξαφανιστεί, δοκιμάστε θερμές κομπρέσες.

Φάτε μαλακά και δροσερά τρόφιμα για λίγες μέρες.

Ένα απαλό ξέβγαλμα με ζεστό αλμυρό νερό, που θα ξεκινήσει 24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή. Χρησιμοποιήστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Τα περισσότερα οιδήματα και αιμορραγία τελειώνουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Η αρχική επούλωση διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εάν χρειάζεστε ράμματα, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το είδος που διαλύεται από μόνο του. Αυτό συνήθως διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες. Το ξέπλυμα με ζεστό αλμυρό νερό θα βοηθήσει τα ράμματα να διαλυθούν. Ορισμένα ράμματα πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.

Δεν πρέπει να καπνίζετε μετά από μια χειρουργική επέμβαση εξαγωγής δοντιού. Το κάπνισμα μπορεί να τραβήξει τον θρόμβο αίματος από την τρύπα όπου ήταν το δόντι.  Μην καπνίζετε για 24 έως 72 ώρες αφού έχετε αφαιρέσει ένα δόντι.

Τι φάρμακα μπορώ να πάρω μετά την εξαγωγή δοντιού;

Η απομάκρυνση ενός δοντιού είναι χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να περιμένετε κάποια δυσφορία μετά από ακόμη και απλές εξαγωγές. Συνήθως είναι ήπια. Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο μετά από μια εξαγωγή δοντιού. 

Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη, όπως τα Advil, Motrin και άλλα. Πάρτε τη δόση που συστήνει ο γιατρός σας, 3 έως 4 φορές την ημέρα. 

Πάρτε τα πρώτα χάπια πριν η τοπική αναισθησία εξασθενήσει. Συνεχίστε να τα παίρνετε για 3 ημέρες. Ρωτήστε το γιατρό σας για πλήρεις οδηγίες.

Οι χειρουργικές εξαγωγές γενικά προκαλούν περισσότερους πόνους μετά τη διαδικασία σε σχέση με τις απλές εξαγωγές. Το επίπεδο δυσφορίας και το πόσο διαρκεί θα εξαρτηθεί από το πόσο δύσκολο ήταν να αφαιρεθεί το δόντι.

Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακο για τον πόνο για μερικές ημέρες και στη συνέχεια να προτείνει ένα ΜΣΑΦ. Ο περισσότερος πόνος εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες.

Πως γίνεται η εξαγωγή φρονιμίτη;

Αν πρέπει να εξαγάγετε τους φρονιμίτες, μπορεί να κάνετε και μια πανοραμική ακτινογραφία. Αυτή η ακτινογραφία έχει μια εικόνα όλων των δοντιών σας ταυτόχρονα. 

Μπορεί να δείξει διάφορα πράγματα που βοηθούν στην καθοδήγηση μιας εξαγωγής:

  1. Η σχέση των φρονιμιτών με τα άλλα δόντια
  2. Η σχέση των άνω δοντιών με τα ιγμόρεια
  3. Η σχέση των δοντιών της κάτω γνάθου με το κάτω φατνιακό νεύρο που δίνει αίσθηση στο κάτω σαγόνι, τα κάτω δόντια, το κάτω χείλος και το πηγούνι.
  4. Οποιεσδήποτε λοιμώξεις, όγκοι ή ασθένειες των οστών που μπορεί να υπάρχουν

Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση εξαγωγής φρονιμίτη. Η πρακτική αυτή ποικίλλει ανάλογα τον οδοντίατρο.

Τα αντιβιοτικά είναι πιο πιθανό να δοθούν εάν:

  • Έχετε λοίμωξη κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης
  • Έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αν θα έχετε μια μακρά χειρουργική επέμβαση
  • Έχετε συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις

Μπορεί να έχετε ενδοφλέβια (IV) αναισθησία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μερική καταστολή έως γενική αναισθησία. Πρέπει να φοράτε ρούχα με κοντά μανίκια ή μανίκια που μπορούν να ανεβαίνουν εύκολα. Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση για μια γραμμή IV να τοποθετηθεί σε μια φλέβα. Μην τρώτε και μη πίνετε τίποτα για έξι ή οκτώ ώρες πριν από τη διαδικασία.

Εάν έχετε βήχα, βουλωμένη μύτη ή κρυολόγημα μέχρι μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, επικοινωνείστε το γιατρό σας.

Αυτός μπορεί να θέλει να αποφύγει την αναισθησία μέχρι να γίνετε καλά από το κρύο. Εάν είχατε ναυτία και έμετο το βράδυ πριν από τη διαδικασία, καλέστε το ιατρείο νωρίς το πρωί. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη σχεδιαζόμενη αναισθησία ή να αναβάλετε την εξαγωγή.

Μην καπνίζετε την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός οδυνηρού προβλήματος που ονομάζεται ξηρό φατνίο

Μετά την εξαγωγή, κάποιος θα πρέπει να σας οδηγήσει στο σπίτι και να μείνει εκεί μαζί σας. Θα σας δοθούν οδηγίες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό να τις ακολουθήσετε.

Τι κίνδυνοι ή παρενέργειες υπάρχουν κατά την εξαγωγή δοντιού;

Ξηρό φατνίο

Το ξηρό φατνίο αναπτύσσεται σε περίπου 3% έως 4% των περιπτώσεων εξαγωγής δοντιού.

Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος δεν σχηματίζεται στην οπή ή ο θρόμβος αίματος σπάσει ή σπάσει πολύ νωρίς

 Στο ξηρό φατνίο, το υποκείμενο οστό εκτίθεται στον αέρα και στα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό και μπορεί να προκαλέσει κακή οσμή ή γεύση. Συνήθως τα ξηρά φατνία αρχίζουν να προκαλούν πόνο την τρίτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η ξηρή υποδοχή εμφανίζεται έως και το 30% του χρόνου όταν αφαιρούνται τα αντικρουόμενα δόντια. Είναι επίσης πιθανότερο μετά από δύσκολες εξαγωγές. Οι καπνιστές και οι γυναίκες που παίρνουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πιο πιθανό να έχουν ξηρό φατνίο. Το κάπνισμα την ημέρα της εγχείρησης αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Ένα ξηρό φατνίο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία με ένα φαρμακευτικό υλικό για να σταματήσει ο πόνος και να βοηθήσει την επούλωση.

Άλλα πιθανά προβλήματα

Άλλα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν:

Τυχαία ζημιά σε κοντινά δόντια, όπως σπάσιμο των σφραγισμάτων ή των δοντιών

Μια ελλιπής εξαγωγή, στην οποία η ρίζα του δοντιού παραμένει στο σαγόνι – Ο οδοντίατρος σας συνήθως απομακρύνει τη ρίζα για να αποτρέψει τη μόλυνση, αλλά περιστασιακά είναι λιγότερο επικίνδυνο να αφήσετε μια μικρή άκρη ρίζας στη θέση της

Ένα σπασμένο σαγόνι που προκαλείται από την πίεση που ασκείται στο σαγόνι κατά την εκμοχλευση – Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση του οστού των γνάθων.

Μια τρύπα στο ιγμόρειο κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης ενός ανώτερου οπίσθιου δοντιού  Μια μικρή τρύπα συνήθως θα κλείσει από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν όχι, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πόνος στους μυς των γνάθων και / ή στις αρθρώσεις των γνάθων – Μπορεί να είναι δύσκολο για σας να ανοίξετε το στόμα σας ευρέως. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας των ενέσεων, διατηρώντας το στόμα ανοιχτό ή / και πολύ ώθηση στο σαγόνι σας.

Μακράς διαρκείας μούδιασμα στο κάτω χείλος και το πηγούνι – Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο πρόβλημα. Προκαλείται από τραυματισμό του κάτω φατνιακού νεύρου στην κάτω γνάθο. Η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μούδιασμα μπορεί να είναι μόνιμο.

Αξιολογήσεις