Γέφυρες Δοντιών στη Γλυφάδα

Μια γέφυρα δοντιών αποτελείται από δύο ή περισσότερες στεφάνες για τα δόντια εκατέρωθεν του κενού – αυτά τα δύο ή περισσότερα δόντια αγκύρωσης ονομάζονται δόντια στήριξης – και ένα ψεύτικο δόντι/δόντια στο κενό που ονομάζονται γεφυρώματα και μπορούν να γίνουν από χρυσό, κράματα μετάλλων, πορσελάνη ή από ένα συνδυασμό αυτών των υλικών. Οι οδοντιατρικές γέφυρες υποστηρίζονται από φυσικά δόντια ή εμφυτεύματα.

Ποια είναι τα οφέλη των οδοντικών γεφυρών;

  • Επαναφέρουν το χαμόγελό σας
  • Επαναφέρουν τη δυνατότητα να μασάτε και να μιλάτε σωστά
  • Διατηρήσουν το σχήμα του προσώπου σας
  • Διανείμουν σωστά τις δυνάμεις στο δάγκωμά σας αντικαθιστώντας τα δόντια που λείπουν
  • Αποτρέψουν τα υπόλοιπα δόντια να μετακινηθούν από τη θέση τους

Τι τύποι – είδη οδοντιατρικών γεφυρών υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι οδοντιατρικών γεφυρών

Παραδοσιακές Γέφυρες δοντιών

Οι παραδοσιακές γέφυρες δοντιών συνεπάγονται τη δημιουργία μιας στεφάνης για το δόντι ή το εμφύτευμα εκατέρωθεν του χαμένου δοντιού, με ένα γεφύρωμα στο ενδιάμεσο. Οι παραδοσιακές γέφυρες είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος γέφυρας και είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη συγχωνευμένη με μέταλλο ή από κεραμικά υλικά.

Οι γέφυρες με ένα γεφύρωμα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν γειτονικά δόντια μόνο στη μία πλευρά του δοντιού ή των δοντιών που λείπουν. Αυτό δεν είναι πλέον συνηθισμένο πια και δεν συνιστάται στο πίσω μέρος του στόματος που μπορεί να ασκηθεί υπερβολική δύναμη σε άλλα δόντια και να τα βλάψει.

Γέφυρες δοντιών Maryland

Οι γέφυρες Maryland (που ονομάζεται επίσης γέφυρα συνδεδεμένη με ρητίνη ή γέφυρα Μaryland) είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη, πορσελάνη συντηγμένη με μέταλλο ή πλαστικά δόντια και ούλα που στηρίζονται από μεταλλικό ή πλαίσιο από πορσελάνη. Τα πτερύγια μετάλλων ή πορσελάνης συχνά μόνο στη μία πλευρά της γέφυρας συνδέονται με τα υπάρχοντα δόντια σας.

Γέφυρες που υποστηρίζονται από εμφύτευμα

Οι Γέφυρες δοντιών που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα είναι μια άλλη επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν έχετε περισσότερα από ένα δόντια που λείπουν. Αντί να υποστηρίζονται από στεφάνες ή γεφυρώματα, αυτές οι γέφυρες υποστηρίζονται από οδοντικά εμφυτεύματα. Συνήθως, τοποθετείται ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που λείπει και αυτή η σειρά εμφυτευμάτων κρατά τη γέφυρα στη θέση της. Εντούτοις, η γέφυρα μπορεί να αποτελείται από ένα γεφύρωμα αιωρούμενο ανάμεσα σε δύο στεφάνες που υποστηρίζονται από εμφύτευμα εάν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος για κάθε χαμένο δόντι.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι απαιτούνται δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα – η πρώτη που τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και η δεύτερη για να τοποθετηθεί η γέφυρα – οπότε θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 3 μήνες για να έχετε την τελική σας γέφυρα.

Ποια είναι η διαδικασία για την απόκτηση γέφυρας δοντιών;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης για την απόκτηση μιας οδοντιατρικής γέφυρας, προετοιμάζονται τα δόντια. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τη μετατροπή αυτών των δοντιών με την αφαίρεση ενός τμήματος σμάλτου (αδαμαντίνης) για να υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση μιας στεφάνης πάνω τους. Ακολούθως, παίρνονται αποτυπώματα των δοντιών, τα οποία χρησιμεύουν ως μοντέλο από το οποίο η γέφυρα, το γεφύρωμα και οι στεφάνες θα κατασκευαστούν στο οδοντιατρικό εργαστήριο. Ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια προσωρινή γέφυρα για να προστατεύσει τα εκτεθειμένα δόντια και τα ούλα μέχρι να κατασκευαστεί η γέφυρα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης, η προσωρινή γέφυρά σας θα αφαιρεθεί και η νέα  γέφυρα θα ελεγχθεί και θα προσαρμοστεί, όπως είναι απαραίτητο, για να επιτευχθεί η σωστή εφαρμογή. Μπορεί να απαιτούνται πολλές επισκέψεις για να ελέγξετε την εφαρμογή του μεταλλικού σκελετού και του δαγκώματος. Αυτό εξαρτάται από την περίπτωση κάθε ατόμου. Αν η οδοντιατρική γέφυρα είναι μια σταθερή γέφυρα, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας τοποθετήσει τη γέφυρα με προσωρινή κόλλα για μερικές εβδομάδες μέχρι να βεβαιωθεί ότι είναι η κατάλληλη.

Πόσο κοστίζουν οι γέφυρες δοντιών;

Το κόστος των οδοντιατρικών γεφυρών ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της γέφυρας που επιλέχθηκε και την περιοχή του στόματος στην οποία εκτελείται η διαδικασία.

Πόσο καιρό διαρκούν οι γέφυρες δοντιών;

Οι οδοντικές γέφυρες μπορούν να διαρκέσουν πέντε έως 15 χρόνια και ακόμη περισσότερο. Με καλή στοματική υγιεινή και τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο, δεν είναι ασυνήθιστο η διάρκεια ζωής μιας γέφυρας να είναι πάνω από 10 χρόνια.

Θα είναι δύσκολη η μάσηση;

Η αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με οδοντιατρική γέφυρα θα πρέπει να κάνει την μάσηση να είναι ευκολότερη. Μέχρι να εξοικειωθεί με τη γέφυρα και στην αρχή να τρώτε μαλακά τρόφιμα που έχουν κοπεί σε μικρά κομμάτια.

Θα είναι δύσκολη η ομιλία;

Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε ξεκάθαρα όταν λείπουν τα δόντια. Φορώντας μια οδοντιατρική γέφυρα με τα πρόσθια δόντια στη σωστή τους σχέση θα σας βοηθήσει να μιλήσετε σωστά.

Πώς μπορώ να φροντίσω μια γέφυρα;

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα υπόλοιπα δόντια υγιή καθώς η επιτυχία της γέφυρας (ανάλογα με τον επιλεγμένο τύπο) εξαρτάται από τη σταθερότητα που προσφέρουν τα γύρω δόντια. Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, η χρήση οδοντιατρικού νήματος και η χρήση ενός αντισηπτικού στοματικού διαλύματος εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας δείξει πώς να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα. Η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος καθαρισμού θα βοηθήσει στη διάγνωση των προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο. Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής είναι επίσης σημαντική.

Αξιολογήσεις


XK KNS CO EE
2022-06-15
επαληθεύτηκε
Άψογη επαγγελματίας! Υπέροχη δουλειά. Αξίζει μία φορά επίσκεψη για να γίνει η οδοντίατρος σου! Ένας πολύ ωραίος χώρος και πεντακάθαρος στο κέντρο της Γλυφάδας!
Annita Papanikolaou
2022-06-08
επαληθεύτηκε
Excellent work. Finally a dentist of high calibre.
Dimitris Psarras
2022-06-01
επαληθεύτηκε
Η καλύτερη οδοντίατρος που έχω γνωρίσει
Sofia Fotopoulou
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα την οδοντίατρο Μαρία Λαλουση μετά από σύσταση γιατί είχα σπάσει το δόντι μου. Το αποτέλεσμα της ολοκεραμικης θήκης που μου έβαλε ήταν εκπληκτικό. Το χρώμα της θήκης ακριβώς το ίδιο με τα υπόλοιπα δόντια μου. Εξαιρετική δουλειά και πολύ καλή επαγγελματίας. Ο δε χώρος του ιατρείου σχεδόν αποστειρωμενος ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής!!!
Xristina Dedempili
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Εκπληκτική οδοντίατρος και πάνω από όλα άνθρωπος ! Ο χώρος πεντακάθαρος και εξαιρετικό αποτέλεσμα στην λεύκανση των δοντιών και την συνιστώ ανεπιφύλακτα για οποιοσδήποτε οδοντιατρική θεραπεία !!
Rita Acar
2022-05-13
επαληθεύτηκε
Very professional service, good attention to the patient and the specific case and needs. Highly recommend. Dr. Maria also speaks perfect English, in case you don't speak greek :)!
Annalique Giannoulatou
2022-05-03
επαληθεύτηκε
I took my son for an emergency extraction whilst on holiday. I was extremely impressed with the speed and efficiency Maria demonstrated. My son felt at ease and the tooth was taken out without complications. In so far as I booked myself a check up and proceeded with a dental hygiene session too! Superb results in a modern and immaculately clean surgery . Thank you Maria!
Anna Liosatou
2022-04-18
επαληθεύτηκε
Επισκέφθηκα την Δρ Μαρία Λάλουση για έναν έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μου μετά από παρότρυνση του συζύγου μου που την είχε είδη επισκεφθεί και είχε μείνει απόλυτα ευχαριστημένος . Πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς ο φόβος μου με είχε κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα / χρόνια μακριά από τον οδοντίατρο… Μετά από αρκετά εύκολα και δύσκολα σφραγίσματα και αντικατάσταση παλιάς θήκης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με τον χαρακτήρα της και τον επαγγελματισμό της με έπεισε ότι άξιζε με το παραπάνω να την εμπιστευτώ! Πρέπει δε να τονίσω ότι καταφέρνει να είναι υπομονετική και φιλική, Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται άψογα και το ιατρείο, τα μηχανήματα και κάθε τι που χρησιμοποιεί πραγματικά εντυπωσιάζουν.
Just a G
2022-04-12
επαληθεύτηκε
Very good service, very clean environment, skillful dentist. Totally recommend Maria Lalousi