Ολική Οδοντοστοιχία στη Γλυφάδα

Οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι τεχνητές προσθετικές εργασίες, φτιαγμένες συνήθως από ακρυλική ρητίνη (με ροζ χρώμα για τη βάση και λευκά δόντια), οι οποίες αναπληρώνουν τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί και βοηθούν να ανακτηθεί η αισθητική και η λειτουργικότητα του στόματος.

Γιατί είναι απαραίτητη η μασέλα όταν χάσουμε τα δόντια μας;

Όταν χαθούν τα φυσικά δόντια οι μύες γύρω από το στόμα ατροφούν με αποτέλεσμα:

 • τα μάγουλα να βυθίζονται προς το εσωτερικό του στόματος 
 • η μορφολογία των χειλιών εξαφανίζεται
 • οι ρυτίδες γύρω από το στόμα βαθαίνουν και το προφίλ γίνεται “γεροντικό”.

Ταυτόχρονα η απώλεια των δοντιών επηρεάζει τη διατροφή, την ψυχολογία, την κοινωνικότητά, αλλά και τη γενική υγεία. Οι τεχνητές ολικές οδοντοστοιχίες ή μασέλα, επαναφέρουν και βελτιώνουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου με αποτέλεσμα την επαναφορά αισθητικής  Ταυτόχρονα επαναφέρουν και την πλήρη λειτουργικότητα αφότου προφέρουν αποκατάσταση της μάσησης.

Τι είδη οδοντοστοιχίας – μασέλας υπάρχουν;

Οι ολικές οδοντοστοιχίες μπορούν να διαχωριστούν σε έμμεσες ή άμεσες και σε κλασσικές ή επένθετες. Ο τρόπος με τον οποίο χωρίζονται τα παραπάνω είδη ολικών οδοντοστοιχιών είναι ο χρόνος, η χρήση και ο τρόπος κατασκευής.

Έμμεση ολική οδοντοστοιχία

Η έμμεση ολική οδοντοστοιχία είναι η γνωστή μασέλα. Για να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να γίνουν πιθανές εξαγωγές δοντιών. Αφού γίνει αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα, το οποίο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, μέχρι την επούλωση των ούλων. Έπειτα, ακολουθούν κάποια ραντεβού που περιλαμβάνουν μετρήσεις και πρόβες το οποίο δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να δει το αποτέλεσμα και να ζητήσει αλλαγές έτσι ώστε να να είναι ευχαριστημένος με τη νέα του οδοντοστοιχία – μασέλα.

Άμεση ολική οδοντοστοιχία

Στην άμεση ολική οδοντοστοιχία γίνονται όλα τα βήματα όπως και στην κλασική ολική οδοντοστοιχία με τη μόνη διαφορά ότι κάποια δόντια παραμένουν μέχρι και το τελευταίο ραντεβού (6 πρόσθια δόντια) όπου και εξάγονται και τελικά παραδίδεται η οδοντοστοιχία. Οι χρήση της άμεσης ολικής οδοντοστοιχίας γίνεται λόγω κάποιων περιορισμών του ασθενή (ψυχολογικοί λόγοι, εργασιακό καθεστώς). 

Κλασική ολική οδοντοστοιχία

Είναι η οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται στο βλεννογόνο του στόματος.

Επένθετη ολική οδοντοστοιχία

Η επένθετη ολική οδοντοστοιχία είναι η οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται σε οδοντικά εμφυτεύματα (μασέλα με εμφυτεύματα). Για να χρησιμοποιηθεί μία επένθετη οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο θα χρειαστεί να τοποθετηθούν 2 με 3 εμφυτεύματα. Στην περίπτωση της άνω γνάθου χρειάζονται 4 εμφυτεύματα. Η σταθερότητα της επένθετης ολικής οδοντοστοιχίας είναι αδιαμφισβήτητα άριστη καθώς στηρίζεται σε εμφυτεύματα

Πως φροντίζω τη μασέλα (οδοντοστοιχία) μου;

Ό τρόπος φροντίδας της μασέλας – ολικής οδοντοστοιχίας είναι απλός και γίνεται με τα παρακάτω βήματα:

 1. Βουρτσίστε τις οδοντοστοιχίες τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
 2. Όταν δεν φοράτε τις οδοντοστοιχίες τοποθετήστε τις σε ποτήρι με νερό, εκτός εάν ο οδοντίατρος σάς συμβουλεύσει διαφορετικά 
 3. Αν μεταφέρετε τις οδοντοστοιχίες σας σε τσάντα, φροντίστε να τις αποθηκεύετε σε ειδικά κουτιά φύλαξης που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
 4. Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγξει τις οδοντοστοιχίες σας.

Πως καθαρίζω τη μασέλα μου;

 1. Μετά από κάθε γεύμα απαραιτήτως ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες και το στόμα σας με άφθονο νερό.
 2. Πριν το βούρτσισμα ξεπλένετέ τις με άφθονο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα τροφών.
 3. Βουρτσίζετε τις οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. 
 4. Μη χρησιμοποιείτε κοινή οδοντόπαστα για να καθαρίσετε τις οδοντοστοιχίες σας, γιατί μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνειά τους. Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιείτε σαπούνι (π χ. πράσινο σαπούνι χωρίς άρωμα ή υγρό πιάτων) και μαλακή οδοντόβουρτσα. 
 5. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τις ειδικές οδοντόβουρτσες για οδοντοστοιχίες.
 6. Καθαρίζετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες τις οδοντοστοιχίας εσωτερικά και εξωτερικά
 7. Καθαρίζετε τα ούλα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τη γλώσσα με μαλακή βούρτσα και νερό (χωρίς οδοντόκρεμα ή σαπούνι).
 8. Είναι σημαντικό να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών, για να αποφεύγετε την κακοσμία του στόματος και τις μολύνσεις..
 9. Χρησιμοποιείτε καθημερινά (ή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) ταμπλέτες καθαρισμού των οδοντοστοιχιών και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία.
 10. Αν οι οδοντοστοιχίες σας έχουν «πιάσει πέτρα» ή έχουν «μαυρίσει» επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα τις καθαρίσει.

Πόσο καιρό κρατάει – διαρκεί μία μασέλα;

Οι οδοντοστοιχίες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζουν να φθείρονται. Ο χρόνος εμφάνισης της φθοράς εξαρτάται από την καθαριότητα και την φροντίδα. Με τα χρόνια αλλοιώνεται το υλικό τους, αλλάζει η ανατομία του στόματος (πέφτουν τα ούλα) και οι οδοντοστοιχίες δεν εφαρμόζουν πια το ίδιο καλά. Επίσης, τα δόντια φθείρονται από τη χρήση, δεν αρθρώνουν σωστά μεταξύ τους και το κάτω τριτημόριο του προσώπου δείχνει αφύσικο και γερασμένο.

Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει αν οι οδοντοστοιχίες σας χρειάζονται αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες. Συνήθως οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 5-10 χρόνια ανάλογα με το πότε χάθηκαν τα φυσικά δόντια και με τη συντήρηση που τυγχάνουν. Η αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Αξιολογήσεις


XK KNS CO EE
2022-06-15
επαληθεύτηκε
Άψογη επαγγελματίας! Υπέροχη δουλειά. Αξίζει μία φορά επίσκεψη για να γίνει η οδοντίατρος σου! Ένας πολύ ωραίος χώρος και πεντακάθαρος στο κέντρο της Γλυφάδας!
Annita Papanikolaou
2022-06-08
επαληθεύτηκε
Excellent work. Finally a dentist of high calibre.
Dimitris Psarras
2022-06-01
επαληθεύτηκε
Η καλύτερη οδοντίατρος που έχω γνωρίσει
Sofia Fotopoulou
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα την οδοντίατρο Μαρία Λαλουση μετά από σύσταση γιατί είχα σπάσει το δόντι μου. Το αποτέλεσμα της ολοκεραμικης θήκης που μου έβαλε ήταν εκπληκτικό. Το χρώμα της θήκης ακριβώς το ίδιο με τα υπόλοιπα δόντια μου. Εξαιρετική δουλειά και πολύ καλή επαγγελματίας. Ο δε χώρος του ιατρείου σχεδόν αποστειρωμενος ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής!!!
Xristina Dedempili
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Εκπληκτική οδοντίατρος και πάνω από όλα άνθρωπος ! Ο χώρος πεντακάθαρος και εξαιρετικό αποτέλεσμα στην λεύκανση των δοντιών και την συνιστώ ανεπιφύλακτα για οποιοσδήποτε οδοντιατρική θεραπεία !!
Rita Acar
2022-05-13
επαληθεύτηκε
Very professional service, good attention to the patient and the specific case and needs. Highly recommend. Dr. Maria also speaks perfect English, in case you don't speak greek :)!
Annalique Giannoulatou
2022-05-03
επαληθεύτηκε
I took my son for an emergency extraction whilst on holiday. I was extremely impressed with the speed and efficiency Maria demonstrated. My son felt at ease and the tooth was taken out without complications. In so far as I booked myself a check up and proceeded with a dental hygiene session too! Superb results in a modern and immaculately clean surgery . Thank you Maria!
Anna Liosatou
2022-04-18
επαληθεύτηκε
Επισκέφθηκα την Δρ Μαρία Λάλουση για έναν έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μου μετά από παρότρυνση του συζύγου μου που την είχε είδη επισκεφθεί και είχε μείνει απόλυτα ευχαριστημένος . Πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς ο φόβος μου με είχε κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα / χρόνια μακριά από τον οδοντίατρο… Μετά από αρκετά εύκολα και δύσκολα σφραγίσματα και αντικατάσταση παλιάς θήκης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με τον χαρακτήρα της και τον επαγγελματισμό της με έπεισε ότι άξιζε με το παραπάνω να την εμπιστευτώ! Πρέπει δε να τονίσω ότι καταφέρνει να είναι υπομονετική και φιλική, Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται άψογα και το ιατρείο, τα μηχανήματα και κάθε τι που χρησιμοποιεί πραγματικά εντυπωσιάζουν.
Just a G
2022-04-12
επαληθεύτηκε
Very good service, very clean environment, skillful dentist. Totally recommend Maria Lalousi