Ολική Οδοντοστοιχία στη Γλυφάδα

Οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι τεχνητές προσθετικές εργασίες, φτιαγμένες συνήθως από ακρυλική ρητίνη (με ροζ χρώμα για τη βάση και λευκά δόντια), οι οποίες αναπληρώνουν τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί και βοηθούν να ανακτηθεί η αισθητική και η λειτουργικότητα του στόματος.

Γιατί είναι απαραίτητη η μασέλα όταν χάσουμε τα δόντια μας;

Όταν χαθούν τα φυσικά δόντια οι μύες γύρω από το στόμα ατροφούν με αποτέλεσμα:

 • τα μάγουλα να βυθίζονται προς το εσωτερικό του στόματος 
 • η μορφολογία των χειλιών εξαφανίζεται
 • οι ρυτίδες γύρω από το στόμα βαθαίνουν και το προφίλ γίνεται “γεροντικό”.

Ταυτόχρονα η απώλεια των δοντιών επηρεάζει τη διατροφή, την ψυχολογία, την κοινωνικότητά, αλλά και τη γενική υγεία. Οι τεχνητές ολικές οδοντοστοιχίες ή μασέλα, επαναφέρουν και βελτιώνουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου με αποτέλεσμα την επαναφορά αισθητικής  Ταυτόχρονα επαναφέρουν και την πλήρη λειτουργικότητα αφότου προφέρουν αποκατάσταση της μάσησης.

Τι είδη οδοντοστοιχίας – μασέλας υπάρχουν;

Οι ολικές οδοντοστοιχίες μπορούν να διαχωριστούν σε έμμεσες ή άμεσες και σε κλασσικές ή επένθετες. Ο τρόπος με τον οποίο χωρίζονται τα παραπάνω είδη ολικών οδοντοστοιχιών είναι ο χρόνος, η χρήση και ο τρόπος κατασκευής.

Έμμεση ολική οδοντοστοιχία

Η έμμεση ολική οδοντοστοιχία είναι η γνωστή μασέλα. Για να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να γίνουν πιθανές εξαγωγές δοντιών. Αφού γίνει αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα, το οποίο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, μέχρι την επούλωση των ούλων. Έπειτα, ακολουθούν κάποια ραντεβού που περιλαμβάνουν μετρήσεις και πρόβες το οποίο δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να δει το αποτέλεσμα και να ζητήσει αλλαγές έτσι ώστε να να είναι ευχαριστημένος με τη νέα του οδοντοστοιχία – μασέλα.

Άμεση ολική οδοντοστοιχία

Στην άμεση ολική οδοντοστοιχία γίνονται όλα τα βήματα όπως και στην κλασική ολική οδοντοστοιχία με τη μόνη διαφορά ότι κάποια δόντια παραμένουν μέχρι και το τελευταίο ραντεβού (6 πρόσθια δόντια) όπου και εξάγονται και τελικά παραδίδεται η οδοντοστοιχία. Οι χρήση της άμεσης ολικής οδοντοστοιχίας γίνεται λόγω κάποιων περιορισμών του ασθενή (ψυχολογικοί λόγοι, εργασιακό καθεστώς). 

Κλασική ολική οδοντοστοιχία

Είναι η οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται στο βλεννογόνο του στόματος.

Επένθετη ολική οδοντοστοιχία

Η επένθετη ολική οδοντοστοιχία είναι η οδοντοστοιχία η οποία στηρίζεται σε οδοντικά εμφυτεύματα (μασέλα με εμφυτεύματα). Για να χρησιμοποιηθεί μία επένθετη οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο θα χρειαστεί να τοποθετηθούν 2 με 3 εμφυτεύματα. Στην περίπτωση της άνω γνάθου χρειάζονται 4 εμφυτεύματα. Η σταθερότητα της επένθετης ολικής οδοντοστοιχίας είναι αδιαμφισβήτητα άριστη καθώς στηρίζεται σε εμφυτεύματα

Πως φροντίζω τη μασέλα (οδοντοστοιχία) μου;

Ό τρόπος φροντίδας της μασέλας – ολικής οδοντοστοιχίας είναι απλός και γίνεται με τα παρακάτω βήματα:

 1. Βουρτσίστε τις οδοντοστοιχίες τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
 2. Όταν δεν φοράτε τις οδοντοστοιχίες τοποθετήστε τις σε ποτήρι με νερό, εκτός εάν ο οδοντίατρος σάς συμβουλεύσει διαφορετικά 
 3. Αν μεταφέρετε τις οδοντοστοιχίες σας σε τσάντα, φροντίστε να τις αποθηκεύετε σε ειδικά κουτιά φύλαξης που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
 4. Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγξει τις οδοντοστοιχίες σας.

Πως καθαρίζω τη μασέλα μου;

 1. Μετά από κάθε γεύμα απαραιτήτως ξεπλένετε τις οδοντοστοιχίες και το στόμα σας με άφθονο νερό.
 2. Πριν το βούρτσισμα ξεπλένετέ τις με άφθονο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα τροφών.
 3. Βουρτσίζετε τις οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. 
 4. Μη χρησιμοποιείτε κοινή οδοντόπαστα για να καθαρίσετε τις οδοντοστοιχίες σας, γιατί μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνειά τους. Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιείτε σαπούνι (π χ. πράσινο σαπούνι χωρίς άρωμα ή υγρό πιάτων) και μαλακή οδοντόβουρτσα. 
 5. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τις ειδικές οδοντόβουρτσες για οδοντοστοιχίες.
 6. Καθαρίζετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες τις οδοντοστοιχίας εσωτερικά και εξωτερικά
 7. Καθαρίζετε τα ούλα, την υπερώα (ουρανίσκο) και τη γλώσσα με μαλακή βούρτσα και νερό (χωρίς οδοντόκρεμα ή σαπούνι).
 8. Είναι σημαντικό να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών, για να αποφεύγετε την κακοσμία του στόματος και τις μολύνσεις..
 9. Χρησιμοποιείτε καθημερινά (ή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) ταμπλέτες καθαρισμού των οδοντοστοιχιών και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία.
 10. Αν οι οδοντοστοιχίες σας έχουν «πιάσει πέτρα» ή έχουν «μαυρίσει» επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα τις καθαρίσει.

Πόσο καιρό κρατάει – διαρκεί μία μασέλα;

Οι οδοντοστοιχίες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζουν να φθείρονται. Ο χρόνος εμφάνισης της φθοράς εξαρτάται από την καθαριότητα και την φροντίδα. Με τα χρόνια αλλοιώνεται το υλικό τους, αλλάζει η ανατομία του στόματος (πέφτουν τα ούλα) και οι οδοντοστοιχίες δεν εφαρμόζουν πια το ίδιο καλά. Επίσης, τα δόντια φθείρονται από τη χρήση, δεν αρθρώνουν σωστά μεταξύ τους και το κάτω τριτημόριο του προσώπου δείχνει αφύσικο και γερασμένο.

Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει αν οι οδοντοστοιχίες σας χρειάζονται αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες. Συνήθως οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 5-10 χρόνια ανάλογα με το πότε χάθηκαν τα φυσικά δόντια και με τη συντήρηση που τυγχάνουν. Η αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Αξιολογήσεις


Katerina Diamantaki
2022-11-26
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Αν υπήρχαν έξι αστέρια, θα έβαζα έξι. Κορυφαία οδοντίατρος, πλήρως καταρτισμένη, χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνικές και τα πλέον ποιοτικά υλικά. Είναι λεπτολόγος, υπεύθυνη, απόλυτα τυπική στα ραντεβού και με ειλικρινή σεβασμό στον ασθενή. Άριστη τεχνική, άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Όποιος ψάχνει ποιοτική δουλειά να την επισκεφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τους λίγους γιατρούς που συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης και στη βοηθό της γιατρού, την Αγγελική, για την πολύτιμη βοήθειά της.
손진포
2022-10-27
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Dr. Maria is the best dentist in Greece. I removed my molar by Dr. Maria and it was totally complerely and there was no pain. I am Korean I thought Korean dentist is the best in the world but Maria is the one of the best in the world.
stelios maliaritis
2022-09-30
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Εξαιρετη επαγγελματιας και υπεροχος ανθρωπος!!! Εκανε μεγαλη υπομονη μαζι μου. Σας τη συστηνω ανεπιφυλακτα!
Fay Boyaki
2022-09-15
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Best cleaning! Great dentist! Amazing and pleasant professional. I would recommend without doubt!
Vas Kim
2022-09-14
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Εξαιρετική δουλειά, απίστευτο αποτέλεσμα στην λεύκανση !!! Προτείνετε με 1000 ❤️
Konstantinos Sohos
2022-09-13
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Καλή δουλειά χωρίς πόνο
Apostolia Galanakh
2022-08-18
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Εξαιρετική οδοντίατρος και άνθρωπος. Ήμουν στην Γλυφαδα για δουλειά και μου έσπασε το δόντι μου. Πήρα τηλέφωνο και αμέσως μου προσφέρθηκε ραντεβού. Εξαίσιο αποτέλεσμα και χωρίς καθόλου πόνο. Την συστήνω ανεπιφύλακτα.
Maria Maragoudaki
2022-08-11
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Excellent service. Dr Lalousi is a very knowledgeable and experienced dentist in down town Glyfada. She very professional and kind. She explained to me the treatment procedure in details and she gave me the cost verbally and in writing. I knew in every stage of the treatment what was happening and what I had to pay. The whitening results were amazing . I am still smiling. Totally recommend her!!!
Gelina Vogiatzoglou
2022-08-03
Το Trustindex επαληθεύει ότι η αρχική πηγή της κριτικής είναι Google.
Η κυρία Λάλουση είναι άψογη επαγγελματίας με εμπειρία, υπομονή και "ελαφρύ χέρι" (σημαντικό για οδοντίατρο, σωστά;)! Έκανα εξαγωγή πολύ γρήγορα και χωρίς πόνο! Το ιατρείο, που είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα, είναι πάντα σχολαστικά καθαρό! Το ίδιο σχολαστικά είναι και τα μέτρα κατά του κορονοϊού για κάθε επισκέπτη! Και πόσο χρήσιμη η υπενθύμιση που στέλνει για τα ραντεβού μέσω μηνυμάτων! Συστήνω ανεπιφύλακτα!