Opening Hours : Monday to Friday - 9am to 6pm and Saturday - Upon Request

EMAIL

info@marialalousi.com

Εξαγωγή δοντιών - Οδοντίατρος Γλυφάδα Μαρία Λάλουση

  • Home
  • Εξαγωγή δοντιών
10 Δεκ
0

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

 

Η εξαγωγή δοντιών είναι η αφαίρεση ενός δοντιού από το οστό (φατνίο). Εάν ο δόντι έχει σπάσει ή καταστραφεί από τερηδόνα, ο οδοντίατρός σας θα προσπαθήσει να το διορθώσει με σφράγισμα, στεφάνη ή άλλη θεραπεία. Μερικές φορές, όμως, υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά και το δόντι δεν μπορεί να επισκευαστεί. Σε αυτή την περίπτωση, το δόντι πρέπει να εξαχθεί. Ένα δόντι με πολύ μεγάλη κινητικότητα επίσης θα απαιτήσει εξαγωγή εάν δεν μπορεί να σωθεί

 

Αλλοι λόγοι εξαγωγής δοντιών:

 • Μερικοί άνθρωποι έχουν επιπλέον δόντια που εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων δοντιών.
 • Μερικές φορές τα δόντια των παιδιών δεν πέφτουν εγκαίρως για να επιτρέψουν στα μόνιμα δόντια να αναπτυχτούν.
 • Οι άνθρωποι που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία ίσως χρειαστούν να βγάλουν δόντια για να δημιουργήσουν χώρο για τα δόντια που μετακινούνται στη θέση τους.
 • Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ακτινοβολία στο κεφάλι και στον αυχένα μπορεί να χρειαστεί να βγάλουν τα δόντια στην περιοχή της ακτινοβολίας.
 • Οι άνθρωποι που λαμβάνουν καρκινικά φάρμακα μπορεί να αναπτύξουν μολυσμένα δόντια επειδή αυτά τα φάρμακα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν τα μολυσμένα δόντια.
 • Ορισμένα δόντια μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν εάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πηγή μόλυνσης μετά από μεταμόσχευση οργάνου. Τα άτομα με μεταμοσχεύσεις οργάνων έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης επειδή πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν ή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Οι φρονιμήτες, συχνά εξάγονται είτε πριν είτε μετά την ανάπτυξη τους. Συχνά αναπτύσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή αργότερα. Πρέπει να απομακρυνθούν  αν προκαλέσουν πόνο ή παρασιάσουν κύστη ή λοίμωξη. Αυτά τα δόντια συχνά μένουν στο οστό και δεν μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Σε αυτή την περίπτωση, το δόντι πρέπει να αφαιρεθεί.

Αν αναμένετε να έχετε θεραπεία με ενδοφλέβια φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά για ιατρικό πρόβλημα, φροντίστε να δείτε πρώτα τον οδοντίατρό σας. Εάν χρειάζεται να αφαιρεθούν  δόντια, αυτό πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή. Κάνοντας εξαγωγή δοντιών μετά από θεραπεία με διφωσφονικό αυξάνει τον κίνδυνο οστεονέκρωσης (θανάτου οστού) στη γνάθο.

 

 Πως γίνεται η εξαγωγή των δοντιών

 

Ο οδοντίατρος θα λάβει μια ακτινογραφία από την περιοχή για να βοηθήσει στον προγραμματισμό του καλύτερου τρόπου εξαγωγής του δοντιού. Θα πρέπει να παράσχετε στον οδοντίατρο σας το πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό σας ιστορικό και μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα.

Αν πρέπει να εξαγάγετε τους φρονιμήτες, μπορεί να κάνετε και μια πανοραμική ακτινογραφία. Αυτή η ακτινογραφία έχει μια εικόνα όλων των δοντιών σας ταυτόχρονα. Μπορεί να δείξει διάφορα πράγματα που βοηθούν στην καθοδήγηση μιας εξαγωγής:

 • Η σχέση των φρονιμήτων με τα άλλα δόντια
 • Η σχέση των άνω δοντιών με τα ιγμόρεια
 • Η σχέση των δοντιών της κάτω γναθου με το κάτω φαντιακό νεύρο που δίνει αίσθηση στο κάτω σαγόνι, τα κάτω δόντια, το κάτω χείλος και το πηγούνι.
 • Οποιεσδήποτε λοιμώξεις, όγκοι ή ασθένειες των οστών που μπορεί να υπάρχουν

Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η τακτική αυτή ποικίλλει ανάλογα τον οδοντίατρο.

 

Τα αντιβιοτικά είναι πιο πιθανό να δοθούν εάν:

 • Έχετε λοίμωξη κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης
 • Έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Θα έχετε μια μακρά χειρουργική επέμβαση
 • Έχετε συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις
 • Μπορεί να έχετε ενδοφλέβια (IV) αναισθησία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μερική καταστολή έως γενική αναισθησία.Πρέπει να φοράτε ρούχα με κοντά μανίκια ή μανίκια που μπορούν να ανεβαίνουν εύκολα. Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση για μια γραμμή IV να τοποθετηθεί σε μια φλέβα. Μην τρώτε και μη πίνετε τίποτα για έξι ή οκτώ ώρες πριν από τη διαδικασία.
 • Εάν έχετε βήχα, βουλωμένη μύτη ή κρυολόγημα μέχρι και μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, επικοινωνείστε με το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να θέλει να αναστείλει την αναισθησία μέχρι να γίνετε καλά από το κρυολόγημα. Εάν είχατε ναυτία και έμετο το βράδυ πριν από τη διαδικασία, καλέστε το ιατρείο νωρίς το πρωί. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη προγραμματιζόμενη αναισθησία ή να αναβάλετε την εξαγωγή.
 • Μην καπνίζετε την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός οδυνηρού προβλήματος που ονομάζεται ξηρό φατνίο.
 • Μετά την εξαγωγή, κάποιος θα πρέπει να σας οδηγήσει στο σπίτι και να μείνει εκεί μαζί σας. Θα σας δοθούν οδηγίες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό να τις ακολουθήσετε.

 

 • Πώς γίνεται η εξαγωγή

 

 • Υπάρχουν δύο τύποι εξαγωγής:
 • Μια απλή εξαγωγή περιλαμβάνει την εξαγωγή ενός δοντιού. Οι γενικοί οδοντίατροι συχνά κάνουν απλές εξαγωγές. Σε μια απλή εξαγωγή, ο οδοντίατρος χαλαρώνει το δόντι με ένα όργανο που ονομάζεται μοχλός. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται  οδοντάγρα για να αφαιρέσει το δόντι.
 • Μια χειρουργική εξαγωγή είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Χρησιμοποιείται εάν ένα δόντι μπορεί να έχει σπάσει στη γραμμή των ούλων ή έχει παραμείνει μέσα στο στόμα. Οι χειρουργικές εξαγωγές συνήθως πραγματοποιούνται από τους γναθοχειροθργούς. Ωστόσο, γίνονται και από γενικούς οδοντιάτρους. Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στα ούλα σας. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε κάποιο από τα οστά γύρω από το δόντι ή να κόψετε το δόντι στο μισό για να το εξαγάγετε.

Οι περισσότερες απλές εξαγωγές μπορούν να γίνουν μόνο με ένεση (τοπικό αναισθητικό) στα ούλα. Μπορείτε να πάρετε φάρμακα για να σας βοηθήσουμε να χαλαρώσετε.

Για μια χειρουργική εξαγωγή θα λάβετε ένα τοπικό αναισθητικό και μπορεί επίσης να έχετε ενδοφλέβια αναισθησία.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν γενική αναισθησία. Αυτοί είναι ασθενείς με συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα και μικρά παιδιά.

Εάν λαμβάνετε μερική καταστολή, μπορεί να σας χορηγηθούν στεροειδή καθώς και άλλα φάρμακα στην IV γραμμή σας. Τα στεροειδή βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και σας κρατούν χωρίς πόνο μετά τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής των δοντιών, μπορείτε να αναμένετε να αισθανθείτε πίεση, αλλά δεν υπάρχει πόνος. Εάν αισθανθείτε πόνο ή τσίμπημα, ενημερώστε το γιατρό σας.

 • Ο γιατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και τι μπορείτε να περιμένετε μετά τη χειρουργική επέμβαση.Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, φροντίστε να τις ρωτήσετε πριν φύγετε από το ιατρείο.
 • Μετά την εξαγωγή των δοντιών μπορείτε να περιμένετε κάποια δυσφορία ακόμη και μετά από τις απλές εξαγωγές. Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο μετά από μια εξαγωγή δοντιών. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη, όπως τα Advil, Motrin και άλλα. Πάρτε τη δόση που συστήνει ο γιατρός σας, 3 έως 4 φορές την ημέρα. Πάρτε τα πρώτα χάπια πριν η τοπική αναισθησία εξασθενήσει. Συνεχίστε να τα παίρνετε για 3 ημέρες. Ρωτήστε το γιατρό σας για πλήρεις οδηγίες.
 • Οι χειρουργικές εξαγωγές γενικά προκαλούν περισσότερους πόνους μετά τη διαδικασία σε σχέση με τις απλές εξαγωγές.Το επίπεδο δυσφορίας και το πόσο διαρκεί θα εξαρτηθεί από το πόσο δύσκολο ήταν να αφαιρεθεί το δόντι. Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακο για τον πόνο για μερικές ημέρες και στη συνέχεια να προτείνει ένα ΜΣΑΦ. Ο περισσότερος πόνος εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες.
 • Μετά από μια εξαγωγή, θα σας ζητηθεί να δαγκώσετε ένα κομμάτι γάζας για 20 έως 30 λεπτά.Αυτή η πίεση θα επιτρέψει να πήξει το αίμα. Θα εξακολουθείτε να έχετε μικρή ποσότητα αιμορραγίας για τις επόμενες 24 ώρες περίπου η οποία θα μειωθεί σταδιακά. Μην ενοχλείτε τον θρόμβο που σχηματίζεται στο τραύμα.
 • Μπορείτε να βάλετε παγοκύστες στο πρόσωπό σας για να μειώσετε το πρήξιμο. Συνήθως, παραμένουν για 20 λεπτά τη φορά και αφαιρούνται για 20 λεπτά.
 • Φάτε μαλακά και δροσερά τρόφιμα για λίγες μέρες.
 • Ένα απαλό ξέβγαλμα με ζεστό αλμυρό νερό,  24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή. Χρησιμοποιήστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Τα περισσότερα οιδήματα και αιμορραγία τελειώνουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Η αρχική επούλωση διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
 • Εάν χρειάζεστε ράμματα, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το είδος που διαλύεται από μόνο του. Αυτό συνήθως διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες. Το ξέπλυμα με ζεστό αλμυρό νερό θα βοηθήσει τα ράμματα να διαλυθούν. Ορισμένα ράμματα πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.
 • Δεν πρέπει να καπνίζετε μετά από την εξαγωγή των δοντιών. Το κάπνισμα μπορεί να τραβήξει τον θρόμβο αίματος από την τρύπα όπου ήταν το δόντι. Μην καπνίζετε την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Μην καπνίζετε για 24 έως 72 ώρες αφού έχετε αφαιρέσει ένα δόντι.
 • Κίνδυνοι
 • Ένα πρόβλημα που ονομάζεται ξηρό φατνίο αναπτύσσεται σε περίπου 3% έως 4% .
 • Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος δεν σχηματίζεται στην οπή ή ο θρόμβος αίματος σπάσει ή σπάσει πολύ νωρίς.

 

Στο ξηρό φατνίο, το υποκείμενο οστό εκτίθεται στον αέρα και στα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό και μπορεί να προκαλέσει κακή οσμή ή γεύση. Συνήθως τα ξηρά φατνία αρχίζουν να προκαλούν πόνο την τρίτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η ξηρή υποδοχή εμφανίζεται έως και το 30% του χρόνου όταν αφαιρούνται τα αντικρουόμενα δόντια. Είναι επίσης πιθανότερο μετά από δύσκολες εξαγωγές. Οι καπνιστές και οι γυναίκες που παίρνουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξηρό φατνίο. Το κάπνισμα την ημέρα της εγχείρησης αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Ενα ξηρό φατνίο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία με ένα φαρμακευτικό υλικό για να σταματήσει ο πόνος και να βοηθήσει την επούλωση.

 

Άλλα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • Τυχαία ζημιά σε κοντινά δόντια, όπως σπάσιμο των σφραγισμάτων ή των δοντιών
 • Μια ελλιπής εξαγωγή, στην οποία η ρίζα του δοντιού παραμένει στη γνάθο – Ο οδοντίατρος σας συνήθως απομακρύνει τη ρίζα για να αποτρέψει τη μόλυνση, αλλά περιστασιακά είναι λιγότερο επικίνδυνο να αφήσετε μια μικρή άκρη ρίζας στη θέση της.
 • Μπορεί να προκληθεί κάταγμα της γνάθου από την πίεση που ασκείται στη γνάθο κατά την εκμοχλεύση – Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση του οστού των γνάθων.
 • Μια τρύπα στο ιγμόρειο κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης ενός ανώ οπίσθιου δοντιού  Μια μικρή τρύπα συνήθως θα κλείσει από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν όχι, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
 • Πόνος στους μυς των γνάθων και / ή στις αρθρώσεις των γνάθων – Μπορεί να είναι δύσκολο για σας να ανοίξετε το στόμα σας ευρέως. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας των ενέσεων, διατηρώντας το στόμα ανοιχτό ή / και πολύ ώθηση στο σαγόνι σας.
 • Μακράς διαρκείας μούδιασμα στο κάτω χείλος και το πηγούνι – Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο πρόβλημα.Προκαλείται από τραυματισμό του κάτω φατνιακού νεύρου στην κάτω γνάθο. Η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μούδιασμα μπορεί να είναι μόνιμο.

 

Πότε να καλέσετε τον οδοντίατρο σας

Καλέστε τον οδοντίατρο εάν:

 • Το πρήξιμο γίνεται χειρότερο αντί για καλύτερο.
 • Έχετε πυρετό, ρίγη ή ερυθρότητα
 • Έχετε δυσκολία στην κατάποση
 • Έχετε ανεξέλεγκτη αιμορραγία στην περιοχή
 • Η περιοχή συνεχίζει να αιμορραγεί μετά τις πρώτες 24 ώρες
 • Η περιοχή εξαγωγης γίνεται πολύ οδυνηρή – Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε αναπτύξει μια ξηρό φατνίο.
 • Εάν έχετε λοίμωξη, ο οδοντίατρος σας συνήθως θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά

 

 

Για να μάθετε περισσότερα για τις εξαγωγές δοντιών στείλτε μας email στο info@marialalousi.com για να κλείσετε ένα ραντεβού.