Opening Hours : Monday to Friday - 9am to 6pm and Saturday - Upon Request

EMAIL

info@marialalousi.com

Οδοντιατρική εξέταση - Οδοντίατρος Γλυφάδα Μαρία Λάλουση

    • Home
    • Οδοντιατρική εξέταση
10 Δεκ
0

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Τι είναι η οδοντιατρική εξέταση

Η οδοντιατρική εξέταση είναι η  επιθεώρηση των δοντιών και των μαλακών ιστών (εξωτερικών και εσωτερικών) του στόματος με κλινική αξιολόγηση, ακτινογραφίες και με άλλα διαγνωστικά βοηθήματα. Η οδοντιατρική φροντίδα αρχίζει με αυτήν την αξιολόγηση και ακολουθείται από διάγνωση, σχεδιασμό, προγραμματισμό και εφαρμογή.

 

Σκοπός

Η εξέταση εντοπίζει την τερηδόνα των δοντιών και αξιολογεί την υγεία των ούλων και άλλων μαλακών ιστών. Γινεται αξιολόγηση όλων των προσθετικών εργασιών, όπως, των οδοντοστοιχιών και των γεφυρών (εάν υπάρχουν). Επίσης αξιολογείται η σύγκλειση του ασθενούς και η στοματική του υγιεινή . Μετά ο οδοντίατρος  συνιστά τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας στον ασθενή.

 

Προφυλάξεις

Πριν από την οδοντιατρική εξέταση οι ασθενείς που παρουσιάζουν διάφορες νοσηρές καταστάσεις θα πρέπει να παίρνουν ειδικές προφυλάξεις. Οπως, για παράδειγμα οι υπερτασικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση, οι ασθενείς που έχουν ενεργό έρπητα στο ή κοντά στο στόμα μπορεί να χρειαστεί να αναβάλλουν το ραντεβού τους. Για να διατηρήσουν ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οι οδοντίατροι και οι βοηθοί τους θα πρέπει να φορούν γάντια και μάσκες, προστατευτικά όλου του προσώπου όπως και ειδικές χειρουργικές στολές μια χρήσης .

 

Περιγραφή

H οδοντιατρική εξέταση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης  αξιολόγησης του στόματος, της γνάθου και των δοντιών. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συστήνει στους ασθενείς να δουν για πρώτη φορά έναν οδοντίατρο για μια οδοντιατρική εξέταση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι οδοντιατρικές εξετάσεις συνήθως συνδυάζονται με τον οδοντιατρικό καθαρισμό, ακτινογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Εάν ένας νέος ασθενής παρουσιαστεί λόγω έκτακτης ανάγκης, η κατάσταση αυτή θα αξιολογηθεί και θα αντιμετωπιστεί πρώτα. Μόλις τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα προγραμματιστεί ένα ραντεβού για μια πλήρη οδοντιατρική εξέταση.

Η εξέταση ξεκινά με την ανασκόπηση του πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενούς, το οποίο είναι συνήθως μια φόρμα ή ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από τον ασθενή.

 

Δόντια

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ειδικά όργανα όπως καθρέφτη στόματος, περιοδοντικό ανιχνευτήρα για να εξετάσει τα δόντια. Κάθε δόντι ελέγχεται για κοιλότητες (τερηδόνες). Προηγούμενες θεραπείες, όπως στεφάνες και άλλες αποκαταστάσεις, αξιολογούνται. Οι παρατηρήσεις του οδοντιάτρου καταγράφονται σε ένα διάγραμμα δοντιών. Η άρθρωση και η σύγκλειση της γνάθου αξιολογούνται, καθώς μια ακανόνιστη σύγκλειση μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε υπερβολική φθορά των δοντιών αλλά και σε άλλα οδοντικά προβλήματα. Γίνεται επίσης αξιολόγηση των προσθετικών εργασιών όπως των οδοντοστοιχιών και των γεφυρών, εάν φυσικά υπάρχουν.

 

Ούλα

Ο οδοντίατρος  αξιολογεί  τον ιστό του περιοδοντίου για τυχόν περιοδοντική νόσο, ελέγχει αν υπάρχουν δόντια με κινητικότητα, απώλεια οστού και αιμορραγία, πρησμένα ούλα ή ούλα με υφίζηση. Ένας περιοδοντικός ανιχνευτήρας μετρά το βάθος του θυλάκου (το βάθος μεταξύ του δοντιού και του ούλου) γύρω από κάθε δόντι. Εάν τα ούλα είναι υγιή, ο θύλακος θα έχει βάθος μικρότερη των τριών χιλιοστών. Θύλακοι τεσσάρων χιλιοστών ή περισσότερο υποδηλώνουν περιοδοντική νόσο. Όσο πιο βαθύς είναι ο θύλακος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα απώλειας του δοντιού εκτός και αν ξεκινήσει η περιοδοντική θεραπεία εγκαίρως.

 

Ιστοί του στόματος

Ο έλεγχος του καρκίνου του στόματος αποτελεί μέρος της οδοντιατρικής εξέτασης. Ο οδοντίατρος ψηλαφεί τους λεμφαδένες στο πρόσωπο και στο λαιμό και ελέγχει ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα – συμπεριλαμβανομένων των σκληρών και μαλακών ιστών, της γλώσσας, των μάγουλων, των χειλιών και του εδάφους του στόματος – για ανωμαλίες. Αν ανιχνευτούν νωρίς, πολλοί τύποι καρκίνου του στόματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

 

Εκπαίδευση ασθενών

Η εξέταση συχνά περιλαμβάνει οδηγίες για τον ασθενή για  τεχνικές  βουρτσίσματος, χρήση οδοντόκρεμας, φθορίου και πρόληψη βλάβης δοντιών από αθλήματα επαφής και άλλες δραστηριότητες.

 

Προετοιμασία

Το οδοντιατρείο προετοιμάζεται για την εξέταση με αποστείρωση όλου του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο οδοντίατρος  προετοιμάζεται έχοντας πάρει από τον ασθενή πλήρη ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.

 

 Αποτελέσματα

Η εξέταση θα πρέπει να δώσει στον οδοντίατρο μια καλή ιδέα για την στοματική υγεία του ασθενούς. Μόλις γίνει αυτό, μπορεί να σχεδιαστεί και να προγραμματιστεί  ένα πλήρες πρόγραμμα θεραπείας.

 

Για να μάθετε περισσότερα για την οδοντιατρική εξέταση στείλτε μας email στο info@marialalousi.com για να κλείσετε ένα ραντεβού.