Opening Hours : Monday to Friday - 9am to 6pm and Saturday - Upon Request

EMAIL

info@marialalousi.com

Οψεις πορσελάνης - Οδοντίατρος Γλυφάδα Μαρία Λάλουση

  • Home
  • Οψεις πορσελάνης
10 Δεκ
0

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτοί, εξειδικευμένοι κέλυφοι υλικών σχεδιασμένες να καλύπτουν την μπροστινή επιφάνεια των δοντιών για να βελτιώσουν την εμφάνιση αυτών. Αυτά τα κελύφη συνδέονται με την επιφάνεια των δοντιών αλλάζοντας το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος ή ακόμα και το μήκος τους.

 

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να κατασκευαστούν από πορσελάνη ή από υλικά σύνθετης ρητίνης. Οι όψεις πορσελάνης αντιστέκονται στους χρωστικές καλύτερα από τις όψεις ρητίνης και μιμούνται καλύτερα τις ιδιότητες που αντανακλούν το φως των φυσικών δοντιών.

 

Οι όψεις χρησιμοποιούνται συνήθως για την επιδιόρθωση:

 • Δοντιών που έχουν αποχρωματιστεί – είτε λόγω της ενδοδοντικής θεραπείας, είτε από χρωστικές τετρακυκλίνης ή από άλλα φάρμακα, ή από  υπερβολικό φθόριο ή από άλλα αίτια, ή από την παρουσία μεγάλων σφραγισμάτων με ρητίνη που έχουν αποχρωματίσει το δόντι
 • Δοντιών που είναι φθαρμένα
 • Δοντιών που είναι χαραγμένα ή σπασμένα
 • Δοντιών που δεν είναι ευθυγραμμισμένα, ανομοιόμορφα.
 • Δοντιών με κενά μεταξύ τους (για να κλείσουν το διάστημα μεταξύ αυτών των δοντιών)

 

Ποια είναι η διαδικασία  

Η απόκτηση μιας όψης πορσελάνης απαιτεί συνήθως τρεις επισκέψεις στον οδοντίατρο – μία για μια συμβουλή και δύο για να παρασκευάσουν και να συγκολλήσουν τις όψεις. Ένα ή πολλά δόντια μπορούν ταυτόχρονα να υποβληθούν στη διαδικασία επικάλυψης που περιγράφεται παρακάτω.

 

Διάγνωση και προγραμματισμός θεραπείας. Αυτό το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή σας. Εξηγήστε στον οδοντίατρό σας το αποτέλεσμα που προσπαθείτε να επιτύχετε. Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού, ο οδοντίατρός  θα εξετάσει τα δόντια σας για να βεβαιωθεί ότι οι όψεις πορσελάνης είναι κατάλληλες για εσάς και θα συζητήσει μαζί σας τι  συνεπάγεται η διαδικασία και ορισμένους από τους περιορισμούς της. Μπορεί επίσης να λάβει ακτινογραφίες και ενδεχομένως να λάβει τα πρώτα αποτυπώματα από το στόμα και τα δόντια σας για να δημιουργήσει το εκμαγείο μελέτης.

 • Παρασκευή. Για να προετοιμάσει ένα δόντι για όψη ο οδοντίατρός  θα αφαιρέσει την επιφάνεια του δοντιού, η οποία είναι μια ποσότητα σχεδόν ίση με το πάχος της όψης που πρόκειται να προστεθεί στην επιφάνεια του δοντιού αργότερα. Πριν ο οδοντίατρός σας ξεκινήσει την παρασκευή του δοντιού, θα συζητήσει μαζί σας την ανάγκη για την χορήγηση τοπικού αναισθητικού για να μουδιάσει την περιοχή. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα πάρει τα αποτυπώματα του δοντιού σας. Αυτά αποστέλλονται στο οδοντιατρικό εργαστήριο, το οποίο με τη σειρά του κατασκευάζει την όψη σας. Χρειάζεται συνήθως 2 εβδομάδες για τον οδοντίατρό σας να λάβει την όψη πίσω από το εργαστήριο. Προσωρινές όψεις από υλικό σύνθετης ρητίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα παρασκευασμένα δόντια.
 • Συγκόλληση . Πριν η όψη συγκοληθεί μόνιμα στο δόντι σας, ο οδοντίατρος σας θα την τοποθετήσει προσωρινά στο δόντι σας για να εξετάσει την εφαρμογή και το χρώμα της.  Το χρώμα της όψης μπορεί να ρυθμιστεί με το χρώμα της κονίας που θα χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια, για να προετοιμάσει το δόντι σας να δεχθεί την όψη, το δόντι σας θα καθαριστεί, θα γυαλιστεί  – για να επιτρέψει την ισχυρή διαδικασία συγκόλλησης. Μια ειδική κονία εφαρμόζεται στην όψη και μετά αυτή τοποθετείται στο δόντι σας. Μόλις τοποθετηθεί σωστά στο δόντι, ο οδοντίατρός σας θα εφαρμόσει μια ειδική δέσμη φωτός στην όψη το οποίο ενεργοποιεί χημικές ουσίες στην κονία προκαλώντας το να σκληρύνει  πολύ γρήγορα. Τα τελικά βήματα περιλαμβάνουν την αφαίρεση τυχόν υπερβολικής κονίας και την τελική προσαρμογή της όψης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης;

Οι όψεις προσφέρουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Παρέχουν την φυσική εμφάνιση των δοντιών.
 • Οι όψεις από πορσελάνη είναι ανθεκτικές στις χρωστικές.
 • Το χρώμα μιας όψης πορσελάνης μπορεί να επιλεγεί έτσι ώστε να κάνει τα σκοτεινά δόντια να εμφανίζονται πιο λευκά.
 • Οι όψεις προσφέρουν μια συντηρητική προσέγγιση για την αλλαγή του χρώματος και του σχήματος των δοντιών. Οι όψεις γενικά δεν απαιτούν εκτεταμένη διαμόρφωση  όπως χρειάζεται για τις στεφάνες, προσφέροντας όμως μια ισχυρότερη, πιο αισθητική εναλλακτική λύση.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των όψεων πορσελάνης

Το μειονέκτημα των όψεων περιλαμβάνει:

 • Η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη.
 • Οι όψεις είναι πιο δαπανηρές από τις όψεις σύνθετων ρητινών.
 • Οι όψεις δεν είναι συνήθως επισκευάσιμες αν σπάσουν ή ραγίσουν.
 • Επειδή η αδαμαντίνη έχει αφαιρεθεί, το δόντι σας μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο σε ζεστά και κρύα τρόφιμα και ποτά.
 • Η όψη μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς στο χρώμα των άλλων δοντιών σας. Επίσης, το χρώμα της όψης δεν μπορεί  αλλάξει. Εάν σχεδιάζετε να λεύκανετε τα δόντια σας, πρέπει να το κάνετε πριν κάνετε τις όψεις.
 • Αν και δεν είναι πιθανό, οι όψεις μπορούν να αποκολληθούν και να πέσουν. Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να συμβεί αυτό, μην δαγκώνετε τα νύχια σας, μην μασάτε μολύβια, πάγο ή άλλα σκληρά αντικείμενα ή με άλλο τρόπο μην ασκείτε υπερβολική πίεση στα δόντια σας.
 • Τα δόντια με όψεις μπορούν ακόμα να παρουσιάσουν τερηδόνα, με αποτέλεσμα  να απαιτήσουν στο μέλλον πλήρη κάλυψη του δοντιού με στεφάνη.
 • Οι όψεις δεν είναι καλή επιλογή για άτομα με κακή στοματική υγιεινή, (για παράδειγμα, άτομα με ουλίτιδα), αποδυναμωμένα δόντια (ως αποτέλεσμα τερηδόνας, κατάγματος) ή για εκείνους που έχουν ανεπαρκή ποσότητα υφιστάμενης αδαμαντίνης στην επιφάνεια του δοντιού.
 • Τα άτομα που σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους δεν είναι καλοί υποψήφιοι για όψεις πορσελάνης, καθώς αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές ή σπασίματα.

 

Πόσο καιρό διαρκούν οι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης γενικά διαρκούν μεταξύ 7 και 15 ετών. Μετά από αυτό το διάστημα, οι όψεις θα πρέπει να αντικατασταθούν.

 

Οι όψεις πορσελάνης χρειάζονται ειδική φροντίδα;

Οι όψεις δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Συνεχίστε να ακολουθείτε καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος, του νήματος και της χρήσης ενός ήπιου αντισηπτικού στοματικού διαλύματος, όπως συνήθως.

Παρόλο που οι όψεις πορσελάνης αντιστέκονται στις χρωστικές, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν χρωστικές (για παράδεγμα καφέ, τσάι ή κόκκινο κρασί).

 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τις όψεις πορσελάνης

Ναι, οι εναλλακτικές λύσεις των όψεων είναι οι στεφάνες. Οι όψεις προσφέρουν μια ωραία ενδιάμεση επιλογή. Οι όψεις μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε άτομα που θέλουν να αλλάξουν το σχήμα των δοντιών τους περισσότερο από λίγο.

 

Για να μάθετε περισσότερα για τις όψεις πορσελάνης στείλτε μας email στο info@marialalousi.com για να κλείσετε ένα ραντεβού.