Opening Hours : Monday to Friday - 9am to 6pm and Saturday - Upon Request

EMAIL

info@marialalousi.com

Σφραγίσματα - Οδοντίατρος Γλυφάδα Μαρία Λάλουση

  • Home
  • Σφραγίσματα
10 Δεκ
0

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

Τι είναι το σφράγισμα

Για να θεραπεύσετε μια κοιλότητα (τερηδόνα) ο οδοντίατρος σας θα αφαιρέσει το χαλασμένο τμήμα του δοντιού (τερηδόνα) και στη συνέχεια θα “γεμίσει” την κοιλότητα του δοντιού με το κατάλληλο οδοντιατρικό υλικό.

Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αποκατάσταση των ραγισμένων ή σπασμένων δοντιών και των δοντιών που έχουν υποστεί φθορά από κακή χρήση (όπως από το δάγκωμα των νυχιών).

Ποια είναι η διαδικασία για τα σφραγίσματα

Πρώτον, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή γύρω από το δόντι που θα δεχτεί το σφράγισμα. Ακολούθως, θα χρησιμοποιήσει τον οδοντατρικό τροχό για την αφαίρεση της τερηδόνας.

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει ή θα δοκιμάσει την περιοχή για να διαπιστώσει εάν έχει αφαιρεθεί ολόκληρη η τερηδόνα. Μόλις αφαιρεθεί η τερηδόνα, ο οδοντίατρος θα προετοιμάσει το χώρο για το σφράγισμα καθαρίζοντας την κοιλότητα από τα βακτήρια. Εάν η τερηδόνα είναι κοντά στη ρίζα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να βάλει πρώτα ενα στρώμα από  ιονομερές  ή άλλο υλικό για την προστασία του νεύρου. Γενικά, αφού ολοκληρωθεί το σφράγισμα, ο οδοντίατρός σας θα τελειώσει και θα το γυαλίσει.

 

Ποιοι τύποι υλικών για σφραγίσματα είναι διαθέσιμοι

 

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά οδοντιατρικά υλικά για σφραγίσματα. Αυτά είναι ο χρυσός, η πορσελάνη, το αμάλγαμα  (το οποίο αποτελείται από υδράργυρο αναμεμειγμένο με άργυρο, κασσίτερο, ψευδάργυρο και χαλκό)  και υλικά που ονομάζονται ρητίνες. Υπάρχει επίσης ένα υλικό και είναι γνωστό ως  ιονομερές. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται με τρόπους παρόμοιους με τη χρήση σύνθετων ρητινών.

 

Χρυσά Σφραγίσματα

Πλεονεκτήματα των σφραγισμάτων χρυσού:

 1. Ανθεκτικότητα – διαρκεί τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια ή και περισσότερο. Δεν διαβρώνονται
 2. Αντοχή – μπορεί να αντέξουν στις μασητικές δυνάμεις
 3. Αισθητική – ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν το χρυσό πιο ευχάριστο στο μάτι από τα ασημένια αμαλγάματα.

Μειονεκτήματα των χυτών χρυσού:

 1. Έξοδα – τα χυτά κοστίζουν περισσότερο από άλλα υλικά, έως και 10 φορές υψηλότερο από το κόστος των ασημένιων σφραγισμάτων.
 2. Πρόσθετες επισκέψεις στο ιατρείο – απαιτούνται τουλάχιστον δύο επισκέψεις στο ιατρείο
 3. Γαλβανικό σοκ – ένα χρυσό σφράγισμα τοποθετημένο αμέσως δίπλα σε ένα σφράγισμα αμαλγάματος μπορεί να προκαλέσει έναν απότομο πόνο (γαλβανικό σοκ).  Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μετάλλων και του σάλιου προκαλεί ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι όμως σπάνιο φαινόμενο.
 4. Αισθητική – οι περισσότεροι ασθενείς αντιπαθούν τα μεταλλικά “χρωματιστά” σφραγίσματα και προτιμούν τα σφραγίσματα που ταιριάζουν με το χρώμα του φυσικού δοντιού.

 

Σφραγίσματα Αμαλγάματος

Πλεονεκτήματα των σφραγισμάτων με αμάλγαμα

 1. Ανθεκτικότητα – τα σφραγίσματα με αμάλγαμα διαρκούν τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια
 2. Αντοχή – μπορεί να αντέξουν στις μασητικές δυνάμεις
 3. Το κόστος – μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρό από τα σφραγίσματα ρητίνης

 

Μειονεκτήματα των σφραγισμάτων με αμάλγαμα

 

 1. Μειωμένη αισθητική – οι σφραγίσματα με αμάλγαμα δεν ταιριάζουν με το χρώμα των φυσικών δοντιών.
 2. Αφαίρεση περισσότερου υγιούς δοντιού- τα υγιή μέρη του δοντιού πρέπει συχνά να αφαιρεθούν για να δημιουργήσουν ένα χώρο αρκετά μεγάλο για τη συγκράτηση του αφραγίσματος με αμάλγαμα.
 3. Αποχρωματισμός – τα αφραγίσματα με αμάλγαμα μπορεί να δημιουργήσουν μια γκριζωπή απόχρωση στις γύρω επιφάνειες των  δοντιών.
 4. Ρωγμές και κατάγματα- αν και όλα τα δόντια διαστέλλονται και συστέλλονται παρουσία θερμών και ψυχρών υγρών, τα οποία τελικά μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές ή κάταγμα του δοντιού, το αμάλγαμα – σε σύγκριση με άλλα υλικά – μπορεί να παρουσιάσει έναν ευρύτερο βαθμό διαστολής και συρρίκνωσης και να οδηγήσει σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ρωγμών και καταγμάτων.
 5. Αλλεργικές αντιδράσεις – ένα μικρό ποσοστό ατόμων, περίπου 1%, είναι αλλεργικοί στον υδράργυρο που υπάρχει στις αποκαταστάσεις αμαλγάματος.

Ο υδράργυρος που περιέχεται στο αμάλγαμα απελευθερώνεται σε χαμηλά επίπεδα με τη μορφή ατμού που μπορεί να εισπνευστεί και να απορροφηθεί από τους πνεύμονες. Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε υδράργυρο σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στον εγκέφαλο και στα νεφρά.

 

Σφραγίσματα δοντιών με σύνθετες ρητίνες

Πλεονεκτήματα σύνθετων ρητινών:

 1. Αισθητική το χρώμα των σύνθετων ρητινών μπορεί να ταιριάζει με το χρώμα των υπαρχόντων δοντιών. Οι σύνθετες ρητίνες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για χρήση στα μπροστινά δόντια ή στα ορατά μέρη των δοντιών.
 2. Σύνδεση με τη δομή των δοντιών – τα σφραγίσματα με σύνθετες ρητίνες συνδέονται με μικρο-μηχανική σύνδεση με τη δομή των δοντιών, προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη.
 3. Ευελιξία – εκτός από τη χρήση ως υλικό σφραγίσματος, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα σφραγίσματα ρητινών για την επιδιόρθωση σπασμένων ή φθαρμένων δοντιών.
 4. Προετοιμασία για την προστασία των δοντιών – μερικές φορές λιγότερη οδοντική ουσία χρειάζεται να αφαιρεθεί σε σύγκριση με τα σφραγίσματα αμαλγάματος κατά την απομάκρυνση της τερηδόνας και την προετοιμασία για το σφράγισμα.

 

Μειονεκτήματα των σύνθετων ρητινών

 

 1. Έλλειψη ανθεκτικότητας – τα σφραγίσματα ρητίνης φθείρονται νωρίτερα από τα σφραγίσματα αμαλγάματος (που διαρκούν τουλάχιστον 5 έτη σε σύγκριση με τουλάχιστον 10 έως 15 έτη για το αμάλγαμα). Επιπροσθέτως, δεν μπορούν να διαρκέσουν όσο τα σφραγίσματα αμαλγάματος υπό την πίεση της μάσησης και ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούνται για μεγάλες κοιλότητες.
 2. Αυξημένος χρόνος διαδικασίας – λόγω της διαδικασίας εφαρμογής του σύνθετης ρητίνης, αυτά τα σφραγίσματα μπορεί να χρειατεί έως και 20 λεπτά περισσότερο χρόνο ολοκλήρωσης σε σχέση με τα σφραγίσματα αμαλγάματος.
 3. Πρόσθετες επισκέψεις – εάν χρησιμοποιούνται ρητίνες για ένθετα ή επένθετα, ενδέχεται να απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις στο ιατρείο.
 4. Chipping – ανάλογα με την τοποθεσία, τα σύνθετα υλικά μπορούν να σπάσουν.
 5. Έξοδα – τα σφραγίσματα  με σύνθετη ρητίνη μπορεί να κοστίζουν μέχρι και το διπλάσιο του κόστους των σφραγισμάτων αμαλγάματος.

 

Άλλοι τύποι σφραγισμάτων

 

 1. Κεραμικά. Αυτά τα σφραγίσματα κατασκευάζονται συχνότερα από πορσελάνη και είναι πιο ανθεκτικά στις χρωστικές  από το υλικό της σύνθετης ρητίνης. Αυτό το υλικό γενικά διαρκεί περισσότερο από 15 χρόνια και μπορεί να κοστίσει όσο και ο χρυσός.
 2. Το ιονομερές είναι κατασκευασμένο από ακρυλικό και ειδικό τύπο υαλώδους υλικού. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συνηθέστερα για σφράγισμα κάτω από τη γραμμή των ούλων και για σφράγισμα σε μικρά παιδιά. Τα  ιονομερή απελευθερώνουν φθόριο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δοντιού από περαιτέρω τερηδόνα. Ωστόσο, αυτό το υλικό είναι ασθενέστερο από τη σύνθετη ρητίνη και είναι πιο επιρρεπές σε φθορά και επιρρεπές σε κάταγμα. Το ιονομερές διαρκεί γενικά 5 χρόνια ή λιγότερο με κόστος συγκρίσιμο με αυτό της σύνθετης ρητίνης.

Τι είναι οι έμμεσες αποκαταστάσεις
Οι έμμεσες αποκαταστάσεις είναι παρόμοιες με τα σφραγίσματα σύνθετων ρητινών ή με τα σφραγίσματα με αμάγαλμα, εκτός το ότι κατασκευάζονται σε οδοντιατρικό εργαστήριο και απαιτούν δύο τουλάχιστον επισκέψεις πριν τοποθετηθούν. Έμμεσες αποκαταστάσεις θεωρούνται όταν δεν υπάρχει αρκετή δομή δοντιών για να υποστηρίξει ένα σφράγισμα αλλά το δόντι δεν είναι τόσο σοβαρά φθαρμένο που να χρειάζεται στεφάνη .

Κατά την πρώτη επίσκεψη, αφαιρείται η τερηδόνα ή η παλιά αποκατάσταση. Λαμβάνεται ένα αποτύπωμα για να καταγράψει το σχήμα του δοντιού που επισκευάζεται και τα γύρω δόντια του. Το αποτύπωμα αποστέλλεται σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο που θα φτιάξει την έμμεση αποκατάσταση. Ενα προσωρινό σφράγισμα  τοποθετείται για την προστασία του δοντιού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης, το προσωρινό σφράγισμα αφαιρείται και ο οδοντίατρος θα ελέγξει την προσαρμογή της έμμεσης αποκατάστασης. Με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή είναι αποδεκτή, θα συγκολλιηθεί μόνιμα στη θέση της.

 

Υπάρχουν δύο τύποι έμμεσων σφραγισμάτων – ένθετα και επένθετα.

 • Τα ένθετα είναι παρόμοια με τα σφραγίσματα, αλλά ολόκληρη η αποκατάσταση βρίσκεται μέσα επιφάνεια μάσησης του δοντιού.
 • Τα επένθετα είναι πιο εκτεταμένες επιφάνειες, καλύπτοντας μία ή περισσότερες ακμές. Τα επένθετα μερικές φορές ονομάζονται μερικές στεφάνες.

Τα ένθετα και επένθετα είναι πιο ανθεκτικά και διαρκούν πολύ περισσότερο από τα παραδοσιακά σφραγίσματα – μέχρι και 30 χρόνια. Μπορούν να κατασκευαστούν από σύνθετη ρητίνη, πορσελάνη ή χρυσό. Ένα επένθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ενός αποδυναμωμένου δοντιού, επειδή μπορεί να καλύψει την επιφάνεια μάσησης και να κατανείμει τις δυνάμεις γύρω από το δόντι.

 

Είναι σφραγίσματα με αμάλγαμα ασφαλή;

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν ανησυχίες σχετικά με τα σφραγίσματα με αμάλγαμα. Επειδή αυτά τα σφραγίσματα περιέχουν την τοξική ουσία υδράργυρο, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της νόσου του Alzheimer και της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η αμερικανική οδοντιατρική ένωση (ADA), η FDA και πολλοί οργανισμοί δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα σφραγίσματα με αμάλγαμα προκαλούν βλάβη στους καταναλωτές. Οι αιτίες του αυτισμού, της νόσου του Alzheimer και της πολλαπλής σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστες. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουμε ότι αν ένα άτομο απομακρύνει τα σφραγίσματα με αμάλγαμα, αυτός ή αυτή θα θεραπευθεί από αυτές ή άλλες ασθένειες.

 

Αν και τα αμαλγάματα περιέχουν υδράργυρο, όταν αναμειγνύονται με άλλα μέταλλα, όπως το ασήμι, ο χαλκός, ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος, σχηματίζουν ένα σταθερό κράμα που οι οδοντίατροι έχουν χρησιμοποιήσει για περισσότερα από 150 χρόνια για να γεμίσουν και να διατηρήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δοντιών.

Τον Ιούνιο του 2008, η FDA δήλωσε ότι τα σφραγίσματα με αμάλγαμα περιέχουν υδράργυρο, το οποίο μπορεί να έχει νευροτοξικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα ανάπτυξης παιδιών και εμβρύων.

Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που μπορεί να έχουν μια κατάσταση υγείας που τους καθιστά πιο ευαίσθητα στην έκθεση στον υδράργυρο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υψηλά επίπεδα βιοδραστικού υδραργύρου, δεν θα πρέπει να αποφεύγουν την οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά θα πρέπει να συζητούν τι επιλογές έχουν με τον γιατρό τους.

 

Πώς πρέπει να φροντίσω τα δόντια μου μετά αφραγίσματα;

Για τη διατήρηση των σφραγισμάτων πρέπει να ακολουθείτε καλή στοματική υγιεινή – να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για καθαρισμούς, βούρτσισμα με  οδοντόκρεμα φθορίου τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον 1φ/μερα και χρήση αντιβακτηριδιακού στοματικού διαλύματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Εάν ο οδοντίατρος σας υποπτεύεται ότι ένα σφράγισμα μπορεί να έχει ρωγμές ή να “διαρρέει” (όταν οι πλευρές του αφραγίσματος δεν έχουν καλή επαφή με το δόντι), θα πρέπει να κάνει μια ακτινογραφία για να αξιολογήσει την κατάσταση. Εάν το δόντι σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, εάν αισθάνεστε μια αιχμηρή άκρη, εάν παρατηρήσετε ρωγμή στο σφράγισμα ή αν λείπει ένα κομμάτι από το σφράγισμα, επικοινωνείστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας για ένα ραντεβού.

 

Προβλήματα με τα οδοντικά σφραγίσματα

Οδοντικό πόνο και ευαισθησία

Η ευαισθησία των δοντιών μετά την τοποθέτηση ενός σφραγίσματος είναι αρκετά συνηθισμένη. Ένα δόντι μπορεί να είναι ευαίσθητο στην πίεση, στον αέρα, στα γλυκά  ή στη θερμοκρασία. Συνήθως, η ευαισθησία επιλύεται από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποφύγετε εκείνα τα πράγματα που προκαλούν την ευαισθησία.

Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας εάν η ευαισθησία δεν υποχωρήσει εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων ή εάν το δόντι σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να συστήσει μια οδοντόκρεμα απευαισθητοποίησης.

Πόνος γύρω από τα σφραγίσματα μπορεί επίσης να συμβεί. Εάν αισθανθείτε πόνο όταν δαγκώνετε, το σφράγισμα μπορεί να παρεμβάλλεται στο δάγκωμα σας. Θα χρειαστεί να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας και να τροποποιήσει το σφράγισμα. Εάν αισθανθείτε πόνο όταν αγγίζετε τα δόντια σας, ο πόνος πιθανότατα προκαλείται από το άγγιγμα δύο διαφορετικών μεταλλικών επιφανειών (για παράδειγμα, το αμάλγαμα σε ένα νέο δόντι και μια χρυσή στεφάνη σε ένα άλλο δόντι με το οποίο έρχεται σε επαφή). Αυτός ο πόνος πρέπει να επιλυθεί μόνος του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εάν η  τερηδόνα ήταν πολύ βαθιά και κοντά στον πολφό του δοντιού, μπορεί να εμφανιστεί πόνος. Αυτή η απόκριση “πονόδοντου” μπορεί να υποδεικνύει ότι αυτός ο πολφός δεν είναι πλέον υγιής. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί  ενδοδοντική θεραπεία.

Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως αναφερόμενο πόνο  ή ευαισθησία σε άλλα δόντια εκτός από εκείνο που έλαβε το σφράγισμα. Με αυτόν τον ιδιαίτερο πόνο, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα δόντια σας. Το σφραγισμένο δόντι μεταφέρει απλά κατά μήκος τα “σήματα πόνου” που δέχεται σε άλλα δόντια. Αυτός ο πόνος πρέπει να μειωθεί μόνος του για 1 έως 2 εβδομάδες.

Η συνεχής πίεση από το μάσημα, το άλεσμα ή το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει φθορά των οδοντικών σφραγισμάτων, κάταγμα ή ρωγμή. Παρόλο που μπορεί να μην μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το σφράγισμα είναι φθαρμένο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου.

Εάν το σφράγισμα καταρρεύσει, τα σωματίδια τροφίμων και τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα κάτω από το σφράγισμα. Στη συνέχεια, διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε πρόσθετη τερηδόνα σε αυτό το δόντι. Η τερηδόνα που παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να προχωρήσει για να μολύνει τον οδοντικό πολφό.

 

Για να μάθετε περισσότερα για τα σφραγίσματα στείλτε μας email στο info@marialalousi.com για να κλείσετε ένα ραντεβού.