Σφράγισμα Δοντιού στη Γλυφάδα

Για να θεραπεύσετε μια κοιλότητα (τερηδόνα) ο οδοντίατρος σας θα αφαιρέσει το χαλασμένο τμήμα του δοντιού και στη συνέχεια θα γεμίσει την κοιλότητα του δοντιού με το κατάλληλο οδοντιατρικό υλικό. Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αποκατάσταση των ραγισμένων ή σπασμένων δοντιών και των δοντιών που έχουν υποστεί φθορά από κακές συνήθειες (όπως από το δάγκωμα των νυχιών).

Ποια είναι η διαδικασία σφραγίσματος δοντιού;

Πρώτον, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή γύρω από το δόντι που θα δεχτεί το σφράγισμα δοντιού. Ακολούθως, θα χρησιμοποιήσει τον οδοντιατρικό τροχό για την αφαίρεση της τερηδόνας.

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει ή θα δοκιμάσει την περιοχή για να διαπιστώσει αν έχει αφαιρεθεί ολόκληρη η τερηδόνα. Μόλις αφαιρεθεί η τερηδόνα, ο οδοντίατρος θα προετοιμάσει το χώρο για το σφράγισμα δοντιού καθαρίζοντας την κοιλότητα από τα βακτήρια.

Εάν η τερηδόνα είναι κοντά στη ρίζα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να βάλει πρώτα ένα στρώμα από ιονομερές ή άλλο υλικό για την προστασία του νεύρου. Γενικά, αφού ολοκληρωθεί το σφράγισμα, ο οδοντίατρός σας θα τελειώσει και θα το γυαλίσει.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στα σφραγίσματα;

Σήμερα υπάρχουν πολλά οδοντιατρικά υλικά για σφραγίσματα. Αυτά είναι χρυσός, πορσελάνη, αμάλγαμα (το οποίο αποτελείται από υδράργυρο αναμεμειγμένο με άργυρο, κασσίτερο, ψευδάργυρο και χαλκό) και υλικά που ονομάζονται ρητίνες. Υπάρχει επίσης ένα υλικό που είναι γνωστό ως ιονομερές. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται με τρόπους παρόμοιους με τη χρήση σύνθετων ρητινών.

Χρυσό σφράγισμα δοντιού

Τα πλεονεκτήματα του χρυσού σφραγίσματος δοντιού είναι:

 1. Ανθεκτικότητα – διαρκεί τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια ή και περισσότερο. Δεν διαβρώνονται
 2. Αντοχή – μπορεί να αντέξουν στις μασητικές δυνάμεις
 3. Αισθητική – ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν το χρυσό πιο ευχάριστο στο μάτι από τα ασημένια αμαλγάματα.

Τα μειονεκτήματα του χρυσού σφραγίσματος δοντιού είναι:

 1. Έξοδα – τα χυτά κοστίζουν περισσότερο από άλλα υλικά, έως και 10 φορές υψηλότερο από το κόστος των ασημένιων σφραγισμάτων.
 2. Πρόσθετες επισκέψεις στο ιατρείο – απαιτούνται τουλάχιστον δύο επισκέψεις στο ιατρείο
 3. Γαλβανικό σοκ – ένα χρυσό σφράγισμα δοντιού τοποθετημένο αμέσως δίπλα σε ένα σφράγισμα αμαλγάματος μπορεί να προκαλέσει έναν απότομο πόνο (γαλβανικό σοκ).  Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μετάλλων και του σάλιου προκαλεί ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι όμως σπάνιο φαινόμενο.
 4. Αισθητική – οι περισσότεροι ασθενείς αντιπαθούν τα μεταλλικά χρωματιστά σφραγίσματα και προτιμούν τα σφραγίσματα που ταιριάζουν με το υπόλοιπο δόντι.

Μαύρο σφράγισμα δοντιού (Σφραγίσματα Αμαλγάματος)

Τα πλεονεκτήματα χρήσης των μαύρων σφραγισμάτων από αμάλγαμα είναι:

 1. Ανθεκτικότητα – τα σφραγίσματα με αμάλγαμα (μαύρα) διαρκούν τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια
 2. Αντοχή – μπορεί να αντέξουν στις μασητικές δυνάμεις
 3. Το κόστος – μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρό από τα σφραγίσματα ρητίνης

Τα μειονεκτήματα χρήσης των μαύρων σφραγισμάτων από αμάλγαμα είναι:

 1. Μειωμένη αισθητική – τα μαύρα σφραγίσματα με αμάλγαμα δεν ταιριάζουν με το χρώμα των φυσικών δοντιών.
 2. Αφαίρεση περισσότερου υγιούς δοντιού- τα υγιή μέρη του δοντιού πρέπει συχνά να αφαιρεθούν για να δημιουργήσουν ένα χώρο αρκετά μεγάλο για τη συγκράτηση του μαύρου σφραγίσματος.
 3. Αποχρωματισμός – τα μαύρα σφραγίσματα μπορεί να δημιουργήσουν μια γκριζωπή απόχρωση στις γύρω επιφάνειες των δοντιών.
 4. Ρωγμές και κατάγματα- αν και όλα τα σφραγίσματα διαστέλλονται και συστέλλονται παρουσία θερμών και ψυχρών υγρών, τα οποία τελικά μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές ή κάταγμα του δοντιού, το αμάλγαμα – σε σύγκριση με άλλα υλικά – μπορεί να παρουσιάσει έναν ευρύτερο βαθμό διαστολής και συρρίκνωσης και να οδηγήσει σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ρωγμών και καταγμάτων.
 5. Αλλεργικές αντιδράσεις – ένα μικρό ποσοστό ατόμων, περίπου 1%, είναι αλλεργικοί στον υδράργυρο που υπάρχει στις αποκαταστάσεις αμαλγάματος. Ο υδράργυρος που περιέχεται στο αμάλγαμα απελευθερώνει χαμηλά επίπεδα υδραργύρου με τη μορφή ατμού που μπορεί να εισπνευστεί και να απορροφηθεί από τους πνεύμονες.

Είναι μαύρα σφραγίσματά με αμάλγαμα ασφαλή;

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν ανησυχίες σχετικά με τα σφραγίσματα. Επειδή αυτά τα σφραγίσματα περιέχουν την τοξική ουσία υδράργυρο, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της νόσου του Alzheimer και της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η αμερικανική οδοντιατρική ένωση (ADA), η FDA και πολλοί οργανισμοί δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα σφραγίσματα με αμάλγαμα προκαλούν βλάβη στους καταναλωτές.

Οι αιτίες του αυτισμού, της νόσου του Alzheimer και της πολλαπλής σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστες. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουμε ότι αν ένα άτομο απομακρύνει τα σφραγίσματα με αμάλγαμα, αυτός ή αυτή θα θεραπευθεί από αυτές ή άλλες ασθένειες.

Αν και τα αμαλγάματα περιέχουν υδράργυρο, όταν αναμειγνύονται με άλλα μέταλλα, όπως το ασήμι, ο χαλκός, ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος, σχηματίζουν ένα σταθερό κράμα που οι οδοντίατροι έχουν χρησιμοποιήσει για περισσότερα από 150 χρόνια για να σφραγίσουν και να διατηρήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δοντιών. Τον Ιούνιο του 2008, η FDA δήλωσε ότι τα σφραγίσματα με αμάλγαμα περιέχουν υδράργυρο, το οποίο μπορεί να έχει νευροτοξικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα ανάπτυξης παιδιών και εμβρύων.

Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που μπορεί να έχουν μια κατάσταση υγείας που τους καθιστά πιο ευαίσθητα στην έκθεση στον υδράργυρο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υψηλά επίπεδα βιοδραστικού υδραργύρου, δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να αναζητούν οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά θα πρέπει να συζητούν επιλογές με τον γιατρό τους.

Λευκό σφράγισμα δοντιού (σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης)

Τα πλεονεκτήματα του λευκού σφραγίσματος από ρητίνη είναι:

 1. Αισθητική – το χρώμα των των λευκών σφραγισμάτων, μπορεί να ταιριάζει με το χρώμα των υπαρχόντων δοντιών. Οι σύνθετες ρητίνες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για χρήση στα μπροστινά δόντια ή στα ορατά μέρη των δοντιών.
 2. Σύνδεση με τη δομή των δοντιών – τα λευκά σφραγίσματα με σύνθετες ρητίνες συνδέονται με μικρο-μηχανική σύνδεση με τη δομή των δοντιών, προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη.
 3. Ευελιξία – εκτός από τη χρήση ως υλικό σφραγίσματος, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα σφραγίσματα ρητινών για την επιδιόρθωση σπασμένων ή φθαρμένων δοντιών.
 4. Προετοιμασία για την προστασία των δοντιών – μερικές φορές λιγότερη οδοντική ουσία χρειάζεται να αφαιρεθεί σε σύγκριση με τα σφραγίσματα αμαλγάματος κατά την απομάκρυνση της τερηδόνας και την προετοιμασία για το σφράγισμα.

Τα μειονεκτήματα του λευκού σφραγίσματος από ρητίνη είναι:

 1. Έλλειψη ανθεκτικότητας – τα λευκά σφραγίσματα ρητίνης φθείρονται νωρίτερα από τα σφραγίσματα αμαλγάματος (που διαρκούν τουλάχιστον πέντε έτη σε σύγκριση με τουλάχιστον 10 έως 15 για αμάλγαμα). Επιπροσθέτως, δεν μπορούν να διαρκέσουν όσο τα σφραγίσματα αμαλγάματος υπό την πίεση της μάσησης και ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούνται για μεγάλες κοιλότητες.
 2. Αυξημένος χρόνος διαδικασίας – λόγω της διαδικασίας εφαρμογής του  υλικού ρητίνης, αυτά τα σφραγίσματα μπορεί να χρειαστεί έως και 20 λεπτά περισσότερο χρόνο ολοκλήρωσης σε σχέση με τα σφραγίσματα αμαλγάματος.
 3. Πρόσθετες επισκέψεις – εάν χρησιμοποιούνται σύνθετες ρητίνες για ένθετα ή επένθετα, ενδέχεται να απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις στο ιατρείο.
 4. Chipping – ανάλογα με την τοποθεσία, τα υλικά ρητίνης μπορούν να σπάσουν.
 5. Έξοδα – τα λευκά σφραγίσματα μπορεί να κοστίζουν μέχρι και το διπλάσιο του κόστους των σφραγισμάτων αμαλγάματος.

Κεραμικό σφράγισμα δοντιού

Αυτά τα σφραγίσματα κατασκευάζονται συχνότερα από πορσελάνη και είναι πιο ανθεκτικά στις χρωστικές από το υλικό της σύνθετης ρητίνης. Αυτό το υλικό γενικά διαρκεί περισσότερο από 15 χρόνια και μπορεί να κοστίσει όσο και ο χρυσός.

Ιονομερές σφράγισμα δοντιού

Το ιονομερές είναι κατασκευασμένο από ακρυλικό και ειδικό τύπο υαλώδους υλικού. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συνηθέστερα για σφράγισμα κάτω από τη γραμμή των ούλων και για σφράγισμα σε μικρά παιδιά. Τα ιονομερή απελευθερώνουν φθόριο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δοντιού από περαιτέρω τερηδόνα.

Ωστόσο, αυτό το υλικό είναι ασθενέστερο από τη σύνθετη ρητίνη και είναι πιο επιρρεπές σε φθορά και επιρρεπές σε κάταγμα. Το ιονομερές διαρκεί γενικά πέντε χρόνια ή λιγότερο με κόστος συγκρίσιμο με τη σύνθετη ρητίνη.

Πώς πρέπει να φροντίσω τα δόντια μου μετά το σφράγισμα;

Για τη διατήρηση των σφραγισμάτων πρέπει να ακολουθείτε καλή στοματική υγιεινή – επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για καθαρισμούς, βούρτσισμα με οδοντόκρεμα φθορίου, χρήση οδοντικού νήματος και χρήση αντιβακτηριδιακού στοματικού διαλύματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Εάν ο οδοντίατρος σας υποπτεύεται ότι ένα σφράγισμα μπορεί να έχει ρωγμές ή να διαρρέει (όταν οι πλευρές του σφραγίσματος δεν έχουν καλή επαφή με το δόντι), θα πρέπει να κάνει μια ακτινογραφία για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Εάν το δόντι σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, εάν αισθάνεστε μια αιχμηρή άκρη, εάν παρατηρήσετε ρωγμή στο σφράγισμα ή αν λείπει ένα κομμάτι από το σφράγισμα, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας για ένα ραντεβού.

Πόσο κοστίζει το σφράγισμα δοντιού;

Το κόστος και η τιμή για ένα σφράγισμα δοντιού εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Οι τρείς πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή σφραγίσματος δοντιού είναι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει και τέλος ο οδοντίατρος.

Υπάρχουν παρενέργειες και προβλήματα;

Οδοντικός πόνο και ευαισθησία

Η ευαισθησία των δοντιών μετά την τοποθέτηση ενός σφραγίσματος είναι αρκετά συνηθισμένη. Ένα δόντι μπορεί να είναι ευαίσθητο στην πίεση, στον αέρα, στα γλυκά τρόφιμα ή στη θερμοκρασία. Συνήθως, η ευαισθησία επιλύεται από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποφύγετε εκείνα τα πράγματα που προκαλούν την ευαισθησία.

Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας εάν η ευαισθησία δεν υποχωρήσει εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων ή εάν το δόντι σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να συστήσει μια οδοντόκρεμα απευαισθητοποίησης.

Πόνος γύρω από τα σφραγίσματα

Εάν αισθανθείτε πόνο όταν δαγκώνετε, το σφράγισμα μπορεί να παρεμβάλλεται στο δάγκωμα σας. Θα χρειαστεί να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας και να τροποποιήσει το σφράγισμα. Εάν αισθανθείτε πόνο όταν αγγίζετε τα δόντια σας, ο πόνος πιθανότατα προκαλείται από το άγγιγμα δύο διαφορετικών μεταλλικών επιφανειών (για παράδειγμα, το αμάλγαμα σε ένα νέο δόντι και μια χρυσή στεφάνη σε ένα άλλο δόντι με το οποίο αγγίζει). Αυτός ο πόνος πρέπει να επιλυθεί μόνος του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εάν η τερηδόνα ήταν πολύ βαθιά ή κοντά στον πολφό του δοντιού, μπορεί να εμφανιστεί πόνος. Αυτή η απόκριση πονόδοντου μπορεί να υποδεικνύει ότι αυτός ο πολφός δεν είναι πλέον υγιής. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία.

Ευαισθησία σε άλλα δόντια

Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως αναφερόμενο πόνο ή ευαισθησία σε άλλα δόντια εκτός από εκείνο που έλαβε το σφράγισμα. Με αυτόν τον ιδιαίτερο πόνο, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα δόντια σας. Το σφραγισμένο δόντι μεταφέρει απλά κατά μήκος τα σήματα πόνου που δέχεται σε άλλα δόντια. Αυτός ο πόνος πρέπει να μειωθεί μόνος του μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

Η συνεχής πίεση από το μάσημα, το άλεσμα ή το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει φθορά των οδοντικών σφραγισμάτων, κάταγμα ή ρωγμή. Παρόλο που μπορεί να μην μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το σφράγισμα είναι φθαρμένο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου.

Εάν το σφράγισμα καταρρεύσει, τα σωματίδια τροφίμων και τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα κάτω από το σφράγισμα. Στη συνέχεια, διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε πρόσθετη τερηδόνα σε αυτό το δόντι. Η τερηδόνα που παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να προχωρήσει για να μολύνει τον οδοντικό πολφό.

Αξιολογήσεις


XK KNS CO EE
2022-06-15
επαληθεύτηκε
Άψογη επαγγελματίας! Υπέροχη δουλειά. Αξίζει μία φορά επίσκεψη για να γίνει η οδοντίατρος σου! Ένας πολύ ωραίος χώρος και πεντακάθαρος στο κέντρο της Γλυφάδας!
Annita Papanikolaou
2022-06-08
επαληθεύτηκε
Excellent work. Finally a dentist of high calibre.
Dimitris Psarras
2022-06-01
επαληθεύτηκε
Η καλύτερη οδοντίατρος που έχω γνωρίσει
Sofia Fotopoulou
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα την οδοντίατρο Μαρία Λαλουση μετά από σύσταση γιατί είχα σπάσει το δόντι μου. Το αποτέλεσμα της ολοκεραμικης θήκης που μου έβαλε ήταν εκπληκτικό. Το χρώμα της θήκης ακριβώς το ίδιο με τα υπόλοιπα δόντια μου. Εξαιρετική δουλειά και πολύ καλή επαγγελματίας. Ο δε χώρος του ιατρείου σχεδόν αποστειρωμενος ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής!!!
Xristina Dedempili
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Εκπληκτική οδοντίατρος και πάνω από όλα άνθρωπος ! Ο χώρος πεντακάθαρος και εξαιρετικό αποτέλεσμα στην λεύκανση των δοντιών και την συνιστώ ανεπιφύλακτα για οποιοσδήποτε οδοντιατρική θεραπεία !!
Rita Acar
2022-05-13
επαληθεύτηκε
Very professional service, good attention to the patient and the specific case and needs. Highly recommend. Dr. Maria also speaks perfect English, in case you don't speak greek :)!
Annalique Giannoulatou
2022-05-03
επαληθεύτηκε
I took my son for an emergency extraction whilst on holiday. I was extremely impressed with the speed and efficiency Maria demonstrated. My son felt at ease and the tooth was taken out without complications. In so far as I booked myself a check up and proceeded with a dental hygiene session too! Superb results in a modern and immaculately clean surgery . Thank you Maria!
Anna Liosatou
2022-04-18
επαληθεύτηκε
Επισκέφθηκα την Δρ Μαρία Λάλουση για έναν έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μου μετά από παρότρυνση του συζύγου μου που την είχε είδη επισκεφθεί και είχε μείνει απόλυτα ευχαριστημένος . Πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς ο φόβος μου με είχε κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα / χρόνια μακριά από τον οδοντίατρο… Μετά από αρκετά εύκολα και δύσκολα σφραγίσματα και αντικατάσταση παλιάς θήκης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με τον χαρακτήρα της και τον επαγγελματισμό της με έπεισε ότι άξιζε με το παραπάνω να την εμπιστευτώ! Πρέπει δε να τονίσω ότι καταφέρνει να είναι υπομονετική και φιλική, Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται άψογα και το ιατρείο, τα μηχανήματα και κάθε τι που χρησιμοποιεί πραγματικά εντυπωσιάζουν.
Just a G
2022-04-12
επαληθεύτηκε
Very good service, very clean environment, skillful dentist. Totally recommend Maria Lalousi