Θεραπεία Περιοδοντίτιδας Γλυφάδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία επηρεάζει τα ούλα και όλους τους περιοδοντικούς ιστούς συμπεριλαμβανομένου του φατνιακού οστού (το οστό στο οποίο στηρίζονται τα δόντια).

Ποια τα αίτια της περιοδοντίτιδας;

Η περιοδοντίτιδα είναι εξέλιξη της ουλίτιδας. Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εξελίσσεται στην περιοδοντική νόσο – περιοδοντίτιδα- η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη και αναστρέψιμη ζημία στα ούλα, δόντια και τα κόκκαλα του στόματος. 

Πιο συγκεκριμένα τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα και μολύνουν το κόκκαλο. Όταν αυτό μολυνθεί αρχίζει να καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα ούλα να αποκολλώνται από τα δόντια και να σχηματίζεται ένας κενός χώρος (θύλακος)

Μέσα σε αυτόν τον κενό χώρο (θύλακος) τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και το κενό μεγαλώνει όλο και περισσότερο, καταστρέφοντας επιπλέον κόκκαλο, μέχρι που χάνεται όλη η στήριξη και τα δόντια πέφτουν. 

Η περιοδοντίτιδα έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να κουνιούνται, ή να αλλάζουν θέση δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα, προβλήματα σύγκλεισης, μάσησης και ομιλίας. Τέλος, η κακοσμία του στόματος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κακή περιοδοντική υγεία και στη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.

Ποιες οι διαφορές ουλίτιδας – περιοδοντίτιδας;

Η σημαντική διαφορά μεταξύ της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει μόνιμη οστική απώλεια, και αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα ή αφεθεί, η καταστροφή του οστού επιδεινώνεται και οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Κάποια από τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν από τον ασθενή. Βέβαια υπάρχουν και κάποια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας τα οποία μπορεί να δει μόνο ο οδοντίατρος μετά από οδοντιατρική εξέταση. 

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας (περιοδοντικής νόσου) είναι τα ακόλουθα:

 1. Τα ούλα σας ματώνουν εύκολα, όπως για παράδειγμα κατά το βούρτσισμα.
 2. Τα ούλα σας έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, είναι πρησμένα ή και ευαίσθητα.
 3. Τα ούλα που έχουν υποχωρήσει ή αποκολληθεί από το δόντι – δόντια (δημιουργία θύλακος).
 4. Έχετε επίμονη και έντονη στοματική κακοσμία (δυσοσμία).
 5. Πυορροή ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα.
 6. Τα δόντια σας είναι χαλαρά και κουνιούνται.
 7. Νιώθετε διαφορετική αίσθηση (συγκριτικά με το παρελθόν) στον τρόπο που κλείνετε το στόμα σας και τα δόντια έρχονται σε επαφή. 
 8. Αλλαγή της θέσης ενός ή περισσοτέρων δοντιών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα
 9. Αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με περιοδοντικό πρόβλημα

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Περιοδοντική θεραπεία είναι γνωστή και ως θεραπεία της ουλίτιδας και θεραπεία της περιοδοντίτιδας. 

Όταν η περιοδοντίτιδα είναι σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία έχει στόχο να σταματήσει την αιμορραγία των ούλων και να τα βοηθήσει να ξεπρηστούν.

 • Όταν η περιοδοντίτιδα όμως είναι σε προχωρημένο στάδιο, η θεραπεία επιδιώκει επιπλέον: την εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων, 
 • την αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οστού 
 • την αποκατάσταση όπου είναι εφικτό του κοκάλου και των ούλων που καταστράφηκαν.

Ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση του προβλήματος, αλλά και το σχέδιο θεραπείας που έχει συμφωνηθεί με τον οδοντίατρο και τον ασθενή, η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την συντηρητική φάση θεραπείας της περιοδοντίτιδας (υπέρηχοι, εργαλεία απόξεσης και laser) ή να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία με χειρουργικές τεχνικές.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες έως και 4-6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα ακολουθεί ένα σχετικά στενό πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στην τελειοποίηση της στοματικής υγιεινής, γι’ αυτό το λόγο ο τακτικός έλεγχος και η φροντίδα (καθαρισμός δοντιών) της στοματικής κοιλότητας είναι υψίστης σημασίας. 

Τι είδη θεραπείας υπάρχουν;

Συντηρητική Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Κατά την συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται τοπική αναισθησία. Αυτό ακολουθείται από απομάκρυνση της πέτρας και των μικροβίων που υπάρχουν κάτω από τα ούλα και έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιούνται υπέρηχοι και ξέστρα.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας με Λέιζερ

Για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί λέιζερ την ίδια στιγμή που πραγματοποιείται η συντηρητική θεραπεία ή αργότερα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πούμε πως η θεραπεία της περιοδοντίτιδας με λέιζερ μαλακών ιστών είναι τελείως ανώδυνη.

Ποια τα πλεονεκτήματα θεραπείας της περιοδοντίτιδας με λέιζερ

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την χρήση των laser κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι:

 1. Αντιμικροβιακή δράση
 2. Ομαλή επούλωση 
 3. Ανάπλαση ενός μέρους των χαμένων περιοδοντικών ιστών.
 4. Ελάττωση έως και εξάλειψη της ανάγκης για χειρουργική μέθοδο. 
 5. Ταχύτερη ολοκλήρωση της θεραπείας 
 6. Ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών

Τι πρέπει να αποφύγω μετά την θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Ξεκούραση

 • Η επούλωση είναι ταχύτερη όταν ξεκουράζεστε επαρκώς. Γι’ αυτό θα προτείναμε να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της μέρας. Γενικός μπορείτε να να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές δραστηριότητές άν καθημερινότητα ή υποχρεώσεις σας δεν το επιτρέπουν.
 • Ανάλογα με την έκταση της θεραπείας ενδέχεται να είστε αρκετά μουδιασμένοι. Έτσι θα πρέπει να προσέχετε να μην δαγκώσετε το χείλος ή τη γλώσσα σας.

Φαρμακευτική αγωγή

 • Καλό θα είναι να πάρετε το παυσίπονο σας πριν περάσει η αναισθησία. Είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεχίσετε να παίρνετε παυσίπονα ανάλογα με την έκταση της θεραπείας.
 • Αν συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό πρέπει να το πάρετε σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και τουλάχιστον για 5 ημέρες
 • Να τρώτε καλά πριν την χρήση φαρμάκων, αφότου κάποια ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι

Κατανάλωση αλκοόλ

 • Μην καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με παυσίπονα ή αντιβιοτικά.
 • Μην καταναλώνετε αλκοόλ μετά από επέμβαση με laser. Ενδέχεται να επιδεινωθεί το έγκαυμα στην περιοχή της επέμβασης και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η ευαισθησία.

Στοματική υγιεινή

 • Ξεπλένετε με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα.
 • Ενδείκνυται να γίνονται πλύσεις με χαμομήλι που είναι καταπραϋντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό
 • Βουρτσίζουμε τα δόντια 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιούμε  νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια

Αξιολογήσεις


Katerina Diamantaki
2022-11-26
Αν υπήρχαν έξι αστέρια, θα έβαζα έξι. Κορυφαία οδοντίατρος, πλήρως καταρτισμένη, χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνικές και τα πλέον ποιοτικά υλικά. Είναι λεπτολόγος, υπεύθυνη, απόλυτα τυπική στα ραντεβού και με ειλικρινή σεβασμό στον ασθενή. Άριστη τεχνική, άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Όποιος ψάχνει ποιοτική δουλειά να την επισκεφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τους λίγους γιατρούς που συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης και στη βοηθό της γιατρού, την Αγγελική, για την πολύτιμη βοήθειά της.
손진포
2022-10-27
Dr. Maria is the best dentist in Greece. I removed my molar by Dr. Maria and it was totally complerely and there was no pain. I am Korean I thought Korean dentist is the best in the world but Maria is the one of the best in the world.
stelios maliaritis
2022-09-30
Εξαιρετη επαγγελματιας και υπεροχος ανθρωπος!!! Εκανε μεγαλη υπομονη μαζι μου. Σας τη συστηνω ανεπιφυλακτα!
Fay Boyaki
2022-09-15
Best cleaning! Great dentist! Amazing and pleasant professional. I would recommend without doubt!
Vas Kim
2022-09-14
Εξαιρετική δουλειά, απίστευτο αποτέλεσμα στην λεύκανση !!! Προτείνετε με 1000 ❤️
Konstantinos Sohos
2022-09-13
Καλή δουλειά χωρίς πόνο
Apostolia Galanakh
2022-08-18
Εξαιρετική οδοντίατρος και άνθρωπος. Ήμουν στην Γλυφαδα για δουλειά και μου έσπασε το δόντι μου. Πήρα τηλέφωνο και αμέσως μου προσφέρθηκε ραντεβού. Εξαίσιο αποτέλεσμα και χωρίς καθόλου πόνο. Την συστήνω ανεπιφύλακτα.
Maria Maragoudaki
2022-08-11
Excellent service. Dr Lalousi is a very knowledgeable and experienced dentist in down town Glyfada. She very professional and kind. She explained to me the treatment procedure in details and she gave me the cost verbally and in writing. I knew in every stage of the treatment what was happening and what I had to pay. The whitening results were amazing . I am still smiling. Totally recommend her!!!
Gelina Vogiatzoglou
2022-08-03
Η κυρία Λάλουση είναι άψογη επαγγελματίας με εμπειρία, υπομονή και "ελαφρύ χέρι" (σημαντικό για οδοντίατρο, σωστά;)! Έκανα εξαγωγή πολύ γρήγορα και χωρίς πόνο! Το ιατρείο, που είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα, είναι πάντα σχολαστικά καθαρό! Το ίδιο σχολαστικά είναι και τα μέτρα κατά του κορονοϊού για κάθε επισκέπτη! Και πόσο χρήσιμη η υπενθύμιση που στέλνει για τα ραντεβού μέσω μηνυμάτων! Συστήνω ανεπιφύλακτα!