Θεραπεία Περιοδοντίτιδας Γλυφάδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία επηρεάζει τα ούλα και όλους τους περιοδοντικούς ιστούς συμπεριλαμβανομένου του φατνιακού οστού (το οστό στο οποίο στηρίζονται τα δόντια).

Ποια τα αίτια της περιοδοντίτιδας;

Η περιοδοντίτιδα είναι εξέλιξη της ουλίτιδας. Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εξελίσσεται στην περιοδοντική νόσο – περιοδοντίτιδα- η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη και αναστρέψιμη ζημία στα ούλα, δόντια και τα κόκκαλα του στόματος. 

Πιο συγκεκριμένα τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα και μολύνουν το κόκκαλο. Όταν αυτό μολυνθεί αρχίζει να καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα ούλα να αποκολλώνται από τα δόντια και να σχηματίζεται ένας κενός χώρος (θύλακος)

Μέσα σε αυτόν τον κενό χώρο (θύλακος) τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και το κενό μεγαλώνει όλο και περισσότερο, καταστρέφοντας επιπλέον κόκκαλο, μέχρι που χάνεται όλη η στήριξη και τα δόντια πέφτουν. 

Η περιοδοντίτιδα έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να κουνιούνται, ή να αλλάζουν θέση δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα, προβλήματα σύγκλεισης, μάσησης και ομιλίας. Τέλος, η κακοσμία του στόματος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κακή περιοδοντική υγεία και στη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.

Ποιες οι διαφορές ουλίτιδας – περιοδοντίτιδας;

Η σημαντική διαφορά μεταξύ της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει μόνιμη οστική απώλεια, και αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα ή αφεθεί, η καταστροφή του οστού επιδεινώνεται και οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Κάποια από τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν από τον ασθενή. Βέβαια υπάρχουν και κάποια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας τα οποία μπορεί να δει μόνο ο οδοντίατρος μετά από οδοντιατρική εξέταση. 

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας (περιοδοντικής νόσου) είναι τα ακόλουθα:

 1. Τα ούλα σας ματώνουν εύκολα, όπως για παράδειγμα κατά το βούρτσισμα.
 2. Τα ούλα σας έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, είναι πρησμένα ή και ευαίσθητα.
 3. Τα ούλα που έχουν υποχωρήσει ή αποκολληθεί από το δόντι – δόντια (δημιουργία θύλακος).
 4. Έχετε επίμονη και έντονη στοματική κακοσμία (δυσοσμία).
 5. Πυορροή ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα.
 6. Τα δόντια σας είναι χαλαρά και κουνιούνται.
 7. Νιώθετε διαφορετική αίσθηση (συγκριτικά με το παρελθόν) στον τρόπο που κλείνετε το στόμα σας και τα δόντια έρχονται σε επαφή. 
 8. Αλλαγή της θέσης ενός ή περισσοτέρων δοντιών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα
 9. Αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με περιοδοντικό πρόβλημα

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Περιοδοντική θεραπεία είναι γνωστή και ως θεραπεία της ουλίτιδας και θεραπεία της περιοδοντίτιδας. 

Όταν η περιοδοντίτιδα είναι σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία έχει στόχο να σταματήσει την αιμορραγία των ούλων και να τα βοηθήσει να ξεπρηστούν.

 • Όταν η περιοδοντίτιδα όμως είναι σε προχωρημένο στάδιο, η θεραπεία επιδιώκει επιπλέον: την εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων, 
 • την αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οστού 
 • την αποκατάσταση όπου είναι εφικτό του κοκάλου και των ούλων που καταστράφηκαν.

Ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση του προβλήματος, αλλά και το σχέδιο θεραπείας που έχει συμφωνηθεί με τον οδοντίατρο και τον ασθενή, η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την συντηρητική φάση θεραπείας της περιοδοντίτιδας (υπέρηχοι, εργαλεία απόξεσης και laser) ή να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία με χειρουργικές τεχνικές.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες έως και 4-6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα ακολουθεί ένα σχετικά στενό πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στην τελειοποίηση της στοματικής υγιεινής, γι’ αυτό το λόγο ο τακτικός έλεγχος και η φροντίδα (καθαρισμός δοντιών) της στοματικής κοιλότητας είναι υψίστης σημασίας. 

Τι είδη θεραπείας υπάρχουν;

Συντηρητική Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Κατά την συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται τοπική αναισθησία. Αυτό ακολουθείται από απομάκρυνση της πέτρας και των μικροβίων που υπάρχουν κάτω από τα ούλα και έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιούνται υπέρηχοι και ξέστρα.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας με Λέιζερ

Για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί λέιζερ την ίδια στιγμή που πραγματοποιείται η συντηρητική θεραπεία ή αργότερα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πούμε πως η θεραπεία της περιοδοντίτιδας με λέιζερ μαλακών ιστών είναι τελείως ανώδυνη.

Ποια τα πλεονεκτήματα θεραπείας της περιοδοντίτιδας με λέιζερ

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την χρήση των laser κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι:

 1. Αντιμικροβιακή δράση
 2. Ομαλή επούλωση 
 3. Ανάπλαση ενός μέρους των χαμένων περιοδοντικών ιστών.
 4. Ελάττωση έως και εξάλειψη της ανάγκης για χειρουργική μέθοδο. 
 5. Ταχύτερη ολοκλήρωση της θεραπείας 
 6. Ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών

Τι πρέπει να αποφύγω μετά την θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Ξεκούραση

 • Η επούλωση είναι ταχύτερη όταν ξεκουράζεστε επαρκώς. Γι’ αυτό θα προτείναμε να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της μέρας. Γενικός μπορείτε να να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές δραστηριότητές άν καθημερινότητα ή υποχρεώσεις σας δεν το επιτρέπουν.
 • Ανάλογα με την έκταση της θεραπείας ενδέχεται να είστε αρκετά μουδιασμένοι. Έτσι θα πρέπει να προσέχετε να μην δαγκώσετε το χείλος ή τη γλώσσα σας.

Φαρμακευτική αγωγή

 • Καλό θα είναι να πάρετε το παυσίπονο σας πριν περάσει η αναισθησία. Είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεχίσετε να παίρνετε παυσίπονα ανάλογα με την έκταση της θεραπείας.
 • Αν συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό πρέπει να το πάρετε σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και τουλάχιστον για 5 ημέρες
 • Να τρώτε καλά πριν την χρήση φαρμάκων, αφότου κάποια ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι

Κατανάλωση αλκοόλ

 • Μην καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με παυσίπονα ή αντιβιοτικά.
 • Μην καταναλώνετε αλκοόλ μετά από επέμβαση με laser. Ενδέχεται να επιδεινωθεί το έγκαυμα στην περιοχή της επέμβασης και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η ευαισθησία.

Στοματική υγιεινή

 • Ξεπλένετε με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα.
 • Ενδείκνυται να γίνονται πλύσεις με χαμομήλι που είναι καταπραϋντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό
 • Βουρτσίζουμε τα δόντια 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιούμε  νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια

Αξιολογήσεις


XK KNS CO EE
2022-06-15
επαληθεύτηκε
Άψογη επαγγελματίας! Υπέροχη δουλειά. Αξίζει μία φορά επίσκεψη για να γίνει η οδοντίατρος σου! Ένας πολύ ωραίος χώρος και πεντακάθαρος στο κέντρο της Γλυφάδας!
Annita Papanikolaou
2022-06-08
επαληθεύτηκε
Excellent work. Finally a dentist of high calibre.
Dimitris Psarras
2022-06-01
επαληθεύτηκε
Η καλύτερη οδοντίατρος που έχω γνωρίσει
Sofia Fotopoulou
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα την οδοντίατρο Μαρία Λαλουση μετά από σύσταση γιατί είχα σπάσει το δόντι μου. Το αποτέλεσμα της ολοκεραμικης θήκης που μου έβαλε ήταν εκπληκτικό. Το χρώμα της θήκης ακριβώς το ίδιο με τα υπόλοιπα δόντια μου. Εξαιρετική δουλειά και πολύ καλή επαγγελματίας. Ο δε χώρος του ιατρείου σχεδόν αποστειρωμενος ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής!!!
Xristina Dedempili
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Εκπληκτική οδοντίατρος και πάνω από όλα άνθρωπος ! Ο χώρος πεντακάθαρος και εξαιρετικό αποτέλεσμα στην λεύκανση των δοντιών και την συνιστώ ανεπιφύλακτα για οποιοσδήποτε οδοντιατρική θεραπεία !!
Rita Acar
2022-05-13
επαληθεύτηκε
Very professional service, good attention to the patient and the specific case and needs. Highly recommend. Dr. Maria also speaks perfect English, in case you don't speak greek :)!
Annalique Giannoulatou
2022-05-03
επαληθεύτηκε
I took my son for an emergency extraction whilst on holiday. I was extremely impressed with the speed and efficiency Maria demonstrated. My son felt at ease and the tooth was taken out without complications. In so far as I booked myself a check up and proceeded with a dental hygiene session too! Superb results in a modern and immaculately clean surgery . Thank you Maria!
Anna Liosatou
2022-04-18
επαληθεύτηκε
Επισκέφθηκα την Δρ Μαρία Λάλουση για έναν έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μου μετά από παρότρυνση του συζύγου μου που την είχε είδη επισκεφθεί και είχε μείνει απόλυτα ευχαριστημένος . Πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς ο φόβος μου με είχε κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα / χρόνια μακριά από τον οδοντίατρο… Μετά από αρκετά εύκολα και δύσκολα σφραγίσματα και αντικατάσταση παλιάς θήκης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με τον χαρακτήρα της και τον επαγγελματισμό της με έπεισε ότι άξιζε με το παραπάνω να την εμπιστευτώ! Πρέπει δε να τονίσω ότι καταφέρνει να είναι υπομονετική και φιλική, Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται άψογα και το ιατρείο, τα μηχανήματα και κάθε τι που χρησιμοποιεί πραγματικά εντυπωσιάζουν.
Just a G
2022-04-12
επαληθεύτηκε
Very good service, very clean environment, skillful dentist. Totally recommend Maria Lalousi