Θήκη Δοντιού στη Γλυφάδα

Μια οδοντιατρική στεφάνη είναι μια θήκη με σχήμα δοντιού  που τοποθετείται πάνω σε ένα δόντι- με σκοπό να αποκαταστήσει το σχήμα και το μέγεθος και να βελτιώσει την εμφάνισή του. Οι στεφάνες, όταν συγκολλούνται στη θέση τους, περικλείουν πλήρως ολόκληρο το ορατό τμήμα ενός δοντιού που βρίσκεται πάνω από τη γραμμή των ούλων.

Γιατί χρειάζεται μια θήκη δοντιού

Μπορεί να χρειαστεί μια θήκη δοντιού – στεφάνη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Για να προστατέψετε ένα αδύναμο δόντι (για παράδειγμα, από τη φθορά) από το σπάσιμο ή από το ράγισμα
 2. Για να επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση ένα ήδη σπασμένο δόντι ή ένα δόντι που έχει υποστεί σοβαρές φθορές
 3. Για να καλύψετε και να υποστηρίξετε ένα δόντι με μεγάλο σφράγισμα όταν δεν υπάρχει πολύ δόντι
 4. Για να κρατήσετε μια οδοντιατρική γέφυρα στη θέση της
 5. Για να καλύψετε τα δόντια που έχουν παραμορφωθεί ή έχουν αποχρωματιστεί
 6. Για να καλύψετε ένα οδοντικό εμφύτευμα
 7. Για να κάνετε μια αισθητική τροποποίηση
θήκη δοντιού πορσελάνης ολοκεραμικές γλυφάδα

Τι είδους θήκες δοντιών – στεφάνες είναι διαθέσιμες

 1. Οι μόνιμες θήκες δοντιών – στεφάνες μπορούν να κατασκευαστούν από ανοξείδωτο χάλυβα, από χρυσό ή άλλο κράμα μετάλλων, από πορσελάνη συντηγμένη με μέταλλο, ή από κεραμικό υλικό.
 2. Στεφάνες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι προκατασκευασμένες στεφάνες που χρησιμοποιούνται σε μόνιμα δόντια κυρίως ως προσωρινό μέτρο. Η στεφάνη προστατεύει το δόντι ή το σφράγισμα ενώ η μόνιμη στεφάνη θα κατασκευαστεί από άλλο υλικό.
 3. Τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις στεφάνες περιλαμβάνουν κράματα με υψηλή περιεκτικότητα σε χρυσό ή πλατίνα ή κράματα βασικών μετάλλων (για παράδειγμα κράματα κοβαλτίου-χρωμίου και κράματος νικελίου-χρωμίου). Οι μεταλλικές στεφάνες αντέχουν στο δάγκωμα και τις μασητικές δυνάμεις και πιθανόν να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο από την φθορά. Επίσης, οι μεταλλικές στεφάνες σπάνια ραγίζουν ή σπάνε. Το μεταλλικό χρώμα – και η υψηλή τιμή του χρυσού – είναι το κύριο μειονέκτημα.
 4. Οι θήκες δοντιών από πορσελάνη μπορούν να συνδυαστούν με τα δικά σας φυσικά δόντια.  Ωστόσο, με αυτόν τον τύπο στεφάνης εμφανίζεται περισσότερη φθορά στα αντιτιθέμενα δόντια σε σύγκριση με τις στεφάνες μετάλλου. Το τμήμα πορσελάνης μπορεί επίσης να ραγίσει ή να σπάσει. Οι στεφάνες από πορσελάνη και μέταλλο φαίνονται περισσότερο σαν κανονικά δόντια. Ωστόσο, μερικές φορές το μέταλλο που βρίσκεται κάτω από τη πορσελάνη της στεφάνης μπορεί να εμφανιστεί ως μια σκοτεινή γραμμή, ειδικά στη γραμμή των ούλων και ακόμη περισσότερο εάν τα ούλα σας υποχωρήσουν. Οι στεφάνες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για μπροστινά ή πίσω δόντια καθώς και μεγάλες γέφυρες όπου το μέταλλο είναι απαραίτητο για αντοχή.
 5. Οι ολο-κεραμικές θήκες δοντιών – στεφάνες παρέχουν καλύτερη φυσική αντιστοίχιση χρωμάτων από οποιοδήποτε άλλο είδος στεφάνης και μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για άτομα με αλλεργίες μετάλλων. Οι κεραμικές στεφάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εμπρός και πίσω δόντια.
 6. Προσωρινή έναντι μόνιμης. Προσωρινές στεφάνες μπορούν να γίνουν στο ιατρείο του οδοντιάτρου σας, ενώ οι περισσότερες μόνιμες στεφάνες συνήθως κατασκευάζονται στο οδοντιατρικό εργαστήριο. Συνήθως οι προσωρινές στεφάνες κατασκευάζονται από ακρυλικό υλικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινή αποκατάσταση έως ότου κατασκευαστεί από το εργαστήριο η μόνιμη στεφάνη.

Θήκη δοντιού – Πριν και Μετά

Ποια είναι η διαδικασία;

Η προετοιμασία ενός δοντιού για θήκη δοντιού – στεφάνη συνήθως απαιτεί δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο – το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την εξέταση και την προετοιμασία του δοντιού, η δεύτερη επίσκεψη περιλαμβάνει τοποθέτηση της μόνιμης στεφάνης.

Πρώτη επίσκεψη: Εξετάζοντας και προετοιμάζοντας το δόντι

 1. Κατά την πρώτη επίσκεψη για την προετοιμασία μιας στεφάνης, ο οδοντίατρός σας μπορεί να πάρει μερικές ακτινογραφίες για να ελέγξει τις ρίζες του δοντιού που δέχεται τη στεφάνη και τα γύρω οστά. Εάν το δόντι έχει εκτεταμένη τερηδόνα ή εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή τραυματισμού του πολφού των δοντιών, μπορεί να γίνει πρώτα ενδοδοντική θεραπεία .
 2. Πριν αρχίσει η διαδικασία της στεφάνης, ο οδοντίατρός σας θα αναισθητοποιήσει το δόντι και τα ούλα γύρω από το δόντι. Στη συνέχεια, το δόντι που δέχεται τη στεφάνη παρασκευάζεται κατά μήκος της επιφάνειας μάσησης και των πλευρών για να δημιουργηθεί χώρος για τη στεφάνη. Η ποσότητα που αφαιρείται εξαρτάται από τον τύπο της στεφάνης που χρησιμοποιείται. Εάν, αντίθετα, μια μεγάλη περιοχή του δοντιού λείπει (λόγω τερηδόνας ή βλάβης), ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει υλικό σφραγίσματος για να χτίσει το δόντι για να στηρίξει τη στεφάνη.
 3. Μετά την προετοιμασία του δοντιού, ο οδοντίατρός σας συνήθως θα χρησιμοποιήσει ένα υλικό για να κάνει το αποτύπωμα του δοντιού για να λάβει τη στεφάνη.  Αποτυπώματα των δοντιών πάνω και κάτω από το δόντι για να λάβετε την οδοντιατρική στεφάνη θα γίνει επίσης για να βεβαιωθείτε ότι η στεφάνη δεν θα επηρεάσει το δάγκωμα σας.
 4. Τα αποτυπώματα αποστέλλονται σε ένα οδοντεχνικό εργαστήριο όπου θα κατασκευαστεί η θήκη δοντιού – στεφάνη.  Η στεφάνη συνήθως επιστρέφεται στο ιατρείο του οδοντιάτρου σας μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Εάν η στεφάνη είναι κατασκευασμένη από πορσελάνη, ο οδοντίατρός σας θα επιλέξει επίσης το χρώμα που ταιριάζει περισσότερο με το χρώμα των γειτονικών δοντιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επίσκεψης ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια προσωρινή στεφάνη για να καλύψει και να προστατεύσει το παρασκευασμένο δόντι ενώ κατασκευάζεται η στεφάνη. Οι προσωρινές στεφάνες συνήθως κατασκευάζονται από ακρυλικό και κρατούνται στη θέση τους χρησιμοποιώντας προσωρινή κόλα.

Δεύτερη επίσκεψη: Συγκόληση της οδοντικής στεφάνης

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει την προσωρινή στεφάνη και θα ελέγξει την εφαρμογή και το χρώμα της μόνιμης στεφάνης. Θα χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό και η νέα στεφάνη συγκολείται με μόνιμη κόλα.

Πώς πρέπει να φροντίζω την προσωρινή θήκη δοντιού

Επειδή οι προσωρινές οδοντικές θήκες δοντιών – στεφάνες είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να είναι έτοιμη η θήκη δοντιού – οι περισσότεροι οδοντίατροι προτείνουν τα παρακάτω:

 1. Αποφύγετε τα κολλώδη τρόφιμα (για παράδειγμα, τσίχλες, καραμέλες), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποκολλήσουν και να τραβήξουν τη στεφάνη.
 2. Μην χρησιμοποιείτε την πλευρά του  στόματος  σας με την προσωρινή στεφάνη. Μετακινήστε το μεγαλύτερο μέρος του μασήματος στην άλλη πλευρά του στόματος.
 3. Αποφύγετε να μασάτε σκληρά τρόφιμα (όπως ωμά λαχανικά), τα οποία θα μπορούσαν να αποσπάσουν ή να σπάσουν την προσωρινή.
 4. Τραβήξτε αντί να αφαιρέσετε το οδοντικό νήμα όταν καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας, για να αποφύγετε το τράβηγμα της προσωρινής στεφάνης.

Ποια προβλήματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με μια οδοντική στεφάνη

Ευαισθησία

Το δόντι σας μπορεί να είναι ευαίσθητο αμέσως μετά τη διαδικασία καθώς η αναισθησία αρχίζει να μειώνεται. Αν το δόντι που έχει τη στεφάνη εξακολουθεί να έχει ζωντανό νεύρο, μπορεί να έχετε ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει να βουρτσίζετε τα δόντια με οδοντόκρεμα ειδικά για ευαίσθητα δόντια. Ο πόνος ή η ευαισθησία που εμφανίζεται όταν δαγκώνετε συνήθως σημαίνει ότι η στεφάνη είναι πολύ υψηλή στο δόντι. Εάν συμβαίνει αυτό, καλέστε τον οδοντίατρό σας.

Ραγισμένη θήκη δοντιού

Στεφάνες μπορεί μερικές φορές να ραγίσουν. Αν το ράγισμα είναι μικρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια σύνθετη ρητίνη για την επισκευή του με την στεφάνη να παραμένει στο στόμα σας. Αυτό είναι συνήθως μια προσωρινή λύση. Αν το ράγισμα είναι εκτενές, ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί η στεφάνη.

Χαλαρή θήκη δοντιού

Μερικές φορές η κόλλα διαλύεται από κάτω από τη στεφάνη. Όχι μόνο αυτό επιτρέπει στην στεφάνη να χαλαρώσει, επιτρέπει στα βακτήρια να διαρρεύσουν και να προκαλέσουν τερηδόνα στο δόντι που παραμένει. Αν αισθάνεστε μια στεφάνη χαλαρή, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.

Η θήκη μπορεί να αποκολληθεί

Μερικές φορές οι στεφάνες αποκολλούνται. Οι λόγοι περιλαμβάνουν την τερηδόνα του υποκείμενου δοντιού και τη διάλυση της κόλλας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της στεφάνης. Εάν η στεφάνη σας βγει, επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο σας.  Θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίσετε το δόντι και τη στεφάνη μέχρι να σας δει. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να επανασυσκολήσει τη στεφάνη στη θέση της. Αν όχι, θα χρειαστεί να γίνει μια νέα στεφάνη.

Αλλεργική αντίδραση

Επειδή τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τις στεφάνες είναι συνήθως ένα μείγμα μετάλλων, μπορεί να συμβεί μια αλλεργική αντίδραση με τα μέταλλα ή με την πορσελάνη που χρησιμοποιούνται στις στεφάνες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Σκούρα γραμμή στο δόντι δίπλα στη γραμμή των ούλων

Μια σκοτεινή γραμμή δίπλα στη γραμμή των ούλων του δοντιού με τη στεφάνη είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα αν έχετε στεφάνη από πορσελάνη – συντηγμένη με μέταλλο. Αυτή η σκοτεινή γραμμή είναι απλά το μέταλλο της στεφάνης που δείχνει από μέσα. Αν και δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του, η σκοτεινή γραμμή είναι αισθητικά απαράδεκτη και ο οδοντίατρος σας μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσει τη στεφανή με μια άλλη.

Πόσο διαρκούν οι θήκες δοντιών ή οδοντικές στεφάνες;

Κατά μέσο όρο, οι οδοντικές στεφάνες διαρκούν μεταξύ 5 και 15 ετών. Η διάρκεια ζωής μιας στεφάνης εξαρτάται από την ποσότητα της φθοράς που εκτίθεται, πόσο καλά ακολουθείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής και τις προσωπικές συνήθειες που σχετίζονται με το στόμα σας (πρέπει να αποφύγετε τέτοιες συνήθειες όπως τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών σας , μάσημα πάγου, δάγκωμα δαχτύλων, ή να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίξετε συσκευασίες ή μπουκάλια).

Μήπως ένα δόντι με θήκη δοντιού απαιτεί ειδική φροντίδα;

Ενώ ένα δόντι με στεφάνη δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, θυμηθείτε ότι απλά επειδή ένα δόντι στέφεται δεν σημαίνει ότι το δόντι προστατεύεται από φθορά ή από ουλίτιδα. Συνεπώς, συνεχίστε να έχετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να γίνεται χρήση του νήματος καθημερινά – και ξέπλυμα με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Αξιολογήσεις


XK KNS CO EE
2022-06-15
επαληθεύτηκε
Άψογη επαγγελματίας! Υπέροχη δουλειά. Αξίζει μία φορά επίσκεψη για να γίνει η οδοντίατρος σου! Ένας πολύ ωραίος χώρος και πεντακάθαρος στο κέντρο της Γλυφάδας!
Annita Papanikolaou
2022-06-08
επαληθεύτηκε
Excellent work. Finally a dentist of high calibre.
Dimitris Psarras
2022-06-01
επαληθεύτηκε
Η καλύτερη οδοντίατρος που έχω γνωρίσει
Sofia Fotopoulou
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα την οδοντίατρο Μαρία Λαλουση μετά από σύσταση γιατί είχα σπάσει το δόντι μου. Το αποτέλεσμα της ολοκεραμικης θήκης που μου έβαλε ήταν εκπληκτικό. Το χρώμα της θήκης ακριβώς το ίδιο με τα υπόλοιπα δόντια μου. Εξαιρετική δουλειά και πολύ καλή επαγγελματίας. Ο δε χώρος του ιατρείου σχεδόν αποστειρωμενος ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής!!!
Xristina Dedempili
2022-05-19
επαληθεύτηκε
Εκπληκτική οδοντίατρος και πάνω από όλα άνθρωπος ! Ο χώρος πεντακάθαρος και εξαιρετικό αποτέλεσμα στην λεύκανση των δοντιών και την συνιστώ ανεπιφύλακτα για οποιοσδήποτε οδοντιατρική θεραπεία !!
Rita Acar
2022-05-13
επαληθεύτηκε
Very professional service, good attention to the patient and the specific case and needs. Highly recommend. Dr. Maria also speaks perfect English, in case you don't speak greek :)!
Annalique Giannoulatou
2022-05-03
επαληθεύτηκε
I took my son for an emergency extraction whilst on holiday. I was extremely impressed with the speed and efficiency Maria demonstrated. My son felt at ease and the tooth was taken out without complications. In so far as I booked myself a check up and proceeded with a dental hygiene session too! Superb results in a modern and immaculately clean surgery . Thank you Maria!
Anna Liosatou
2022-04-18
επαληθεύτηκε
Επισκέφθηκα την Δρ Μαρία Λάλουση για έναν έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μου μετά από παρότρυνση του συζύγου μου που την είχε είδη επισκεφθεί και είχε μείνει απόλυτα ευχαριστημένος . Πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς ο φόβος μου με είχε κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα / χρόνια μακριά από τον οδοντίατρο… Μετά από αρκετά εύκολα και δύσκολα σφραγίσματα και αντικατάσταση παλιάς θήκης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με τον χαρακτήρα της και τον επαγγελματισμό της με έπεισε ότι άξιζε με το παραπάνω να την εμπιστευτώ! Πρέπει δε να τονίσω ότι καταφέρνει να είναι υπομονετική και φιλική, Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται άψογα και το ιατρείο, τα μηχανήματα και κάθε τι που χρησιμοποιεί πραγματικά εντυπωσιάζουν.
Just a G
2022-04-12
επαληθεύτηκε
Very good service, very clean environment, skillful dentist. Totally recommend Maria Lalousi